Alumnes de la UPF han denunciat que un professor els prohibeix parlar en català entre ells. Tot va començar la setmana passada, quan un estudiant (@_joaanlopez, a Twitter) va lamentar l'escena viscuda en una classe de l'assignatura Filosofia del Dret: "La Universitat Pompeu Fabra (UPF) és tan innovadora que ja fins i tot hi pots viatjar en el temps. Concretament, avui he viatjat als anys 60, quan un professor ens ha impedit parlar en català entre nosaltres mentre preparàvem una intervenció al seminari". Recordem que divendres passat ja vam saber que el 40% de queixes lingüístiques a universitats catalanes són per canviar la docència en castellà, però la denúncia d'aquest dimarts sembla encara més greu.

Segons l'alumne, el professor els va dir que havien de "parlar en anglès" perquè ell pogués saber què estan dient i avaluar-los. L'estudiant li va respondre que "hauria d'entendre català si és professor en una universitat catalana", però el professor va dir que no. Aquest dilluns, una setmana després, el mateix alumne ha explicat que li han rebaixat a la meitat la nota dels exàmens i que li han posat la nota més baixa de la classe "arbitràriament". "No diré que no m'ho esperava", ha afegit, ja que sospitava que aquest càstig ha estat per parlar en català.

Efectivament, les baixes notes han sigut per parlar en català. El professor li ha explicat en un correu electrònic que "l'idioma oficial de l'assignatura de Filosofia del Dret, que és optativa, és l'anglès, per la qual cosa estic obligat a valorar només aquelles aportacions fetes en aquesta llengua". "Tots aquests factors, i la valoració de la teva contribució considerant els criteris establerts al programa, han determinat la teva nota", ha conclòs. L'estudiant ha compartit aquest missatge a les xarxes socials: "Doncs es confirma que la nota es deu a parlar en català".

El compte oficial de la UPF a Twitter ha respost a l'alumne i ha lamentat la situació, tot oferint la possibilitat de presentar una queixa mitjançant dues vies. Però l'estudiant ha criticat que ja va fer "les comunicacions pertinents quan va passar" el que ha descrit i que no n'ha obtingut "cap resposta" per part de la universitat. Per la seva banda, Plataforma per la Llengua li ha demanat que descriguis els fets al web launiversitatencatala.cat per fer "el possible per revertir-ho, perquè hi tenim el dret i perquè en tenim el deure".

Altres usuaris (com @succeDani) han carregat contra l'actitud tant del professor com de la institució, a més de recordar una qüestió clau en aquest cas: "Encara que la llengua de docència sigui l'anglès, els alumnes poden fer servir les tres llengües de treball de la universitat com vulguin".

Efectivament, així és. L'article 21 de la Regulació i foment de l'ús del català a la Universitat Pompeu Fabra estableix el següent: "Cap estudiant no pot ser discriminat o veure's perjudicat pel fet d'utilitzar el català en les classes i en els exàmens. Els departaments garantiran la correcció dels exàmens en català encara que la docència s'hagi impartit en castellà o en una altra llengua. No estan afectades per aquesta norma les assignatures de Filologia que especifiquin en el programa un criteri diferent".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!