Álex García Galas és un basc de 36 anys que el passat 19 de febrer se'n va anar de vacances a Tailàndia amb la seva parella, Usoa Martínez. Ara, el donostiarra es troba ingressat a l'UCI de l'Hospital Samitivej de Bangkok (Tailàndia), país al qual es va desplaçar fa cosa de més d'un mes. Just abans de viatjar, va anar al metge a Euskadi per uns dolors i aquest li va dir que el dolor que patia era a causa de "gasos" i que no tenia "res". Ara es troba patint una pancreatitis severa en un hospital de Tailàndia on està en estat "crític", una situació davant de la qual la seva família ha demanat que sigui repatriat a través de la Unitat Mèdica d'Aeroevacuació de l'Exèrcit de l'Aire (UMAER).
 

🔴 Resultats eleccions País Basc 2024, DIRECTE | Última hora de l'escrutini

 

 

 

Finalment, aquest dijous, el Ministeri de Defensa va confirmar que "està treballant" per poder atendre la petició de repatriació que li ha formulat la família del donostiarra. Segons van informar a EFE fonts de Defensa, des d'aquest Ministeri "s'estan estudiant els tràmits per poder portar" el trasllat "a efecte", però sense que es pugui donar encara una "data exacta" per a això. Per la seva part, la radiotelevisió pública basca, EITB, ha explicat que l'avió partirà aquest cap de setmana des de la base de Torrejón de Ardoz en direcció a Tailàndia.

Després de dos intents frustrats de repatriació en el més d'un mes que porta ingressat, un a través de l'assegurança en una aerolínia regular i un altre en un avió medicalitzat contractat pels seus propers, la portaveu família, la seva cosina Janire Galas, va sol·licitar dilluns passat la intervenció de la Unitat Mèdica d'Aeroevacuació de l'Exèrcit de l'Aire (UMAER) i la petició ha tingut efecte.

L'hospital confirma que el pacient pot ser repatriat

Aquell mateix dijous, la família havia rebut un informe de l'hospital tailandès en el qual se'ls explicava que, malgrat la seva situació "crítica, encara seria possible que el malalt sigui repatriat si es fa en un avió medicalitzat, si bé se'ls advertia que hauria de "volar ja" i que hauria de fer-ho "el més ràpid que es pugui perquè hi ha risc d'hemorràgia interna greu". L'informe constava així mateix que la pancreatitis necrosant ha augmentat "del 30 % al 50 %" i que "els antibiòtics que estan utilitzant ja no li fan res".

Quan havia passat un mes del seu ingrés, l'assegurança va fer un primer intent de repatriació a través d'una línia aèria regular, acompanyat per un metge, encara que el viatge es va frustrar perquè, quan anava a embarcar, el pilot no ho va permetre a causa que estava "vomitant", després de la qual cosa va ingressar en un segon hospital, el Samitivej de Bangkok, on a més li van detectar una pneumònia entre altres complicacions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!