L'Ajuntament d'Elna, a la Catalunya del Nord, ha anunciat el tancament de la Maternitat d'Elna després de detectar-hi unes esquerdes a les escales durant una visita de control. Segons ha explicat el consistori a través d'una piulada, s'ha procedit al tancament urgent i total de l'edifici des d'aquest 27 d'abril. Segons ha informat Ràdio Arrels, la previsió és que aquest tancament s'allargui alguns mesos. L'alcalde de la localitat rossellonesa, Nicolas Garcia, ha explicat que "l'Ajuntament es veu obligat a fer obres de seguretat amb urgència" i que ja treballa en la instal·lació d'una exposició permanent al parc de la Maternitat.

"Havíem notat la presència d'esquerdes dubtoses a l'escala i com que un equip d'experts estava present a la ciutat i treballava a la catedral, els vam demanar si podien mirar-se-les i aleshores ha arribat el veredicte: hi ha un risc d'afluixament de les lloses de marbre, fet que representa un perill per a la ciutadania", ha relatat Garcia al diari L'Independant. El mitjà assenyala que, segons les primeres hipòtesis i a falta de noves confirmacions, les esquerdes podrien ser una conseqüència de l'assecament del sòl fruit de la sequera. El batlle del municipi ha avançat que esperen reobrir, encara que sigui parcialment, al juliol, i que mentrestant, muntaran una alternativa que "permeti la recepció del públic a l'aire lliure al més aviat possible". 

La Maternitat d'Elna, un símbol de l'ajuda humanitària durant la guerra civil

La Maternitat d'Elna, també anomenada la maternitat suïssa, és tot un símbol de l'ajuda als refugiats catalans durant la guerra civil, i especialment a les dones. Després de la caiguda de Barcelona, prop de mig milió de refugiats van anar als Pirineus Orientals, on la majoria van ser internats en camps. La mestra suïssa Elisabeth Eidenbenz havia arribat a Madrid el 1937 com a voluntària de la mà de l'Associació d'Ajuda als Nens de la Guerra i el 1939, després de la caiguda de la República va marxar amb els refugiats cap al Rosselló. Allà va fundar la Maternitat, edifici que va permetre a les embarassades internes als camps de refugiats donar a llum els seus nadons en millors condicions. En total, van néixer prop de 600 nadons. L'hospital va deixar de funcionar l'any 1944 quan els nazis la van tancar durant l'ocupació de França.

L'Ajuntament d'Elna va adquirir l'edifici el 2005 i el 2013, després d'una reforma que el va convertir en un espai museístic, va ser catalogada com a monument històric i va obrir les portes al públic. A través de l'exposició permanent "La maternitat suïssa d'Elna d'Elisabeth Eidenbenz 1939 - 1944", renovada el 2019, es recorre la història dels refugiats i els voluntaris que va tenir lloc en els murs de l'edifici.