El llançament del tercer nanosatèl·lit de la Generalitat, el Minairó, ha quedat ajornat, per segona vegada, a causa de les condicions meteorològiques, segons ha informat la companyia nord-americana SpaceX. L'aparell, que havia d'enlairar-se aquest divendres a les 8:45 del matí, hora catalana, des de la base espacial de Vandenberg, a Califòrnia, haurà d'esperar fins demà dissabte 15 d'abril. La missió viatjarà a bord d'un coet llançador Falcon 9 juntament amb altres satèl·lits en el marc d'un viatge de l'aeroespacial SpaceX. Un cop a l'espai, el nanosatèl·lit orbitarà al voltant de 550 quilòmetres de la Terra a una velocitat aproximada de 8 quilòmetres per hora i passarà per damunt de Catalunya cada cinc dies aproximadament.

Un laboratori en òrbita

Liderada per la Generalitat de Catalunya i gestionada per la Fundació i2CAT, la missió Minairó té per objectiu demostrar casos d’ús del nou protocol de connectivitat 5G NB-IoT des de satèl·lit, en el qual ja ha contribuït notablement la primera missió de comunicacions IoT de l’Estratègia NewSpace, Enxaneta. També servirà per desplegar un laboratori en òrbita per validar tecnologies i serveis desenvolupats a Catalunya. El laboratori en òrbita, desenvolupat i gestionat per i2CAT, permetrà facilitar l’execució de diferents funcions i serveis adaptats a les necessitats de diversos casos d’ús, com ara el monitoratge de cultius, la gestió de recursos hídrics, el control de transports i mercaderies o la gestió d'infraestructures remotes, entre d'altres.

"Gràcies a l'Enxaneta ara estem llançant la missió del Minairó", va explicar a principis d'aquest mes d'abril la secretaria de Polítiques Digitals del Govern, Gina Tost. En aquesta línia, va detallar que l'objectiu és utilitzar tota la informació que proporcionen els nanosatèl·lits. En el cas del Menut, per exemple, es pretén que faciliti dades a l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Tot plegat forma part de l'estratègia 'New Space' del Govern, basada en "aprofitar i maximitzar" les oportunitats de l'ús de satèl·lits de petites dimensions.

Què són els Minairons?

Diuen les llegendes que els minairons eren uns follets diminuts, gairebé imperceptibles a la vista, que vivien sota terra. Els llenyataires, pagesos i boletaires sortien a buscar-los al bosc perquè els ajudessin amb les tasques del camp perquè eren molt treballadors, eficients i d'allò més ràpids. Quan els trobaven els guardaven dins d’un canut d’agulles de cosir o d’una capsa de mistos. Un cop alliberats, els minairons es posaven nerviosos i insistien en demanar feina per realitzar tota mena de tasques tan difícils com desviar un riu o ordenar les pedres d'una muntanya. "Què farem, què direm?", deien les petites bestioletes ansioses per treballar. Aparentment, era magnífic tenir sota el teu poder uns quants minarions, però només si tenies suficient coneixement sobre ells, ja que si no se’ls encomanava prou feina o es quedaven sense fer res, s'enfadaven moltíssim i podien arribar 'a fer la pell' al seu amo; matar-lo.