L'any 2024 es van compatibilitzar 1.040 accidents a les carreteres espanyoles. Darrere d'aquests accidents hi ha elements com l'excés de velocitat, la climatologia adversa i l'abús de substàncies, però també altres com les distraccions o les situacions d'estrès. Conduir a una gran ciutat sempre ve acompanyat de quotes d'estrès elevades, però que és el que més molesta als conductors a la carretera? Segons revela un estudi amb participació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) entre els elements que més distreuen destaquen la presència de vianants, altres vehicles en moviment i especialment camions o cartells. La recerca analitza com l'entorn visual de la carretera influeix en els nivells d'estrès dels conductors. L'equip de la UOC va utilitzar un model d'intel·ligència artificial (IA) que avalua de forma simultània les condicions del trànsit, la presència de vianants i el contingut d'elements urbans en entorns reals per estudiar el paisatge visual a gran escala. L'estudi conclou que el context visual de la carretera té un paper fonamental en l'estimació de l'estrès del conductor. 

Per a l'estudi es van emprar diversos models d'aprenentatge automàtic amb diferents nivells de complexitat, basats en l'anàlisi d'imatges individuals (com ara Support Vector Machines, SVM, o Convolutional Neural Networks, CNN) i de vídeos (com ara Temporal Segment Networks, TSN).

Elements més distorsionadors 

L'anàlisi d'interpretació de la IA ha revelat que la presència de vianants i vehicles en moviment són els factors que més estrès generen. S'hi sumen altres elements urbans que poden distreure els conductors, com els senyals, els cartells publicitaris i els passos de vianants. Els autors de l'estudi expliquen que les conclusions poden servir de guia per al disseny d'infraestructures urbanes i polítiques orientades a reduir els factors que indueixen estrès. Podrien ser les millores en la senyalització, en els sistemes de gestió de trànsit en àrees congestionades o en el disseny d'interseccions més segures. A més, també plantegen l'opció de poder desenvolupar sistemes d'assistència al conductor que monitorin en temps real l'entorn i puguin alertar el conductor o activar mecanismes de seguretat quan es detectin condicions potencialment estressants. De moment, segons han explicat l'estudi s'ha fet amb un nombre limitat de conductors, i per això no es pot portar immediatament a la pràctica. 

Una de les expertes, Cristina Bustos, ha explicat que fins ara no s'havia tingut en compte que "conduïm en un context visual i que les condicions de l'escena urbana importen, ja que afecten el nivell d'estrès del conductor. El nostre estudi és el primer a analitzar el context visual de l'escena urbana com una modalitat de dades addicional per estimar l'estrès". Segons apunta Bustos, els senyals, els cartells publicitaris o els passos de vianants "influeixen significativament en els alts nivells d'estrès dels conductors analitzats, en augmentar la complexitat i la càrrega cognitiva". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!