Semblava que s'havia produït amb èxit, però l'Starship de SpaceX ha esclatat pocs minuts després del llançament. La nau no tripulada s'ha enlairat aquest dijous a les 15.33 hores CEST (les 8.33 a Texas) i just quatre minuts després ha explotat, malgrat que tot semblava que anava bé. Centenars de persones que s'havien apropat a la base espacial han aplaudit, mentre que als responsables de l'operació se'ls veia amb cara de pomes agres. Així ha explotat l'Starship de SpaceX, el supercoet d'Elon Musk

 

❓ Per què ha esclatat l'Starship d'Elon Musk?

Per què ha esclatat? Els motius de l'explosió encara estan per determinar. La companyia espacial s'ha limitat a dir que "com si la prova de vol no fos prou emocionant, l'Starship ha experimentat un ràpid desmuntatge no programat abans de la separació de l'etapa". "L'equip continuarà revisant les dades i treballant per a la pròxima prova de vol. Amb una prova com aquesta, l'èxit ve del que aprenem i la prova d'avui ens ajudarà a millorar la fiabilitat de l'Starship, ja que SpaceX busca que la vida sigui multiplanetària", ha afegit. El propietari de l'empresa, Elon Musk, ha donat "l'enhorabona" a l'equip per "un emocionant llançament de prova de l'Starship". "Hem après molt per pròxim llançament de prova d'aquí a uns mesos", ha dit.

El camí que havia de fer l'Starship

El llançament s'ha produït des de la base de SpaceX o Starbase, ubicada a l'extrem sud de Texas (prop de l'oceà Atlàntic). En el seu primer vol, l'Starship s'havia de limitar a sobrevolar la Terra — sense arribar a completar una òrbita. La primera etapa del coet havia de caure a l'oceà quan esgotés el combustible i, després de travessar Àfrica i Euràsia, caure en el Pacífic (prop de Hawaii). Quedi clar que la nau està dissenyada per poder portar en un futur tant tripulació com càrrega (un centenar de persones) a l'òrbita terrestre, ajudar la humanitat a tornar a la Lluna i viatjar a Mart.

Es tracta d'un sistema de transport reutilitzable format per una nau (l'Starship) i un propulsor (Super Heavy Rocket), totalment integrats. Així, és el coet més gros de la història: té 120 metres d'alçada, 9 metres de diàmetre i una capacitat de càrrega de 100 a 150 tones mètriques, extensibles a 250 tones. És per això que també s'ha construït la torre de llançament i captura de coets més alta de la història, de gairebé 146 metres. La cosa no s'acaba aquí, ja que amb el propulsor s'ha produït l'encesa del nombre més gran de motors alhora de la història: 31 motors Raptor que generen al voltant de 16,5 milions de lliures d'embranzida en l'enlairament, cosa que converteix el coet en el més poderós de la història.

 

Elon Musk s'enfonsa a la borsa

L'enlairament estava previst per aquest dilluns 17 d'abril, però ja es va cancel·lar per problemes tècnics: es va descobrir que una vàlvula de pressurització estava congelada poc abans del llançament. Malgrat les circumstàncies, es va portar a terme un simulacre de compte enrere de cara a l'intent d'aquest dijous 20 d'abril — per a quan ja s'havia resolt el problema, segons els tècnics de SpaceX. Abans del vol, Musk ja havia reconegut que hi havia un 50% de probabilitats d'èxit: "No estic dient que arribi a òrbita, però estic garantint l'emoció. Així que no serà avorrit!".

Després de l'explosió, la principal empresa d'Elon Musk, Tesla, s'ha donat una patacada similar a la borsa. Ha perdut un 7% del seu valor des de l'obertura, que ja arrossegava una forta caiguda d'un 8% en la sessió anterior. Ha obert amb un valor de 180,9 dòlars per acció, s'ha elevat fins als 187 dòlars amb el llançament exitós i s'ha estavellat fins als 166 dòlars sobtadament amb l'explosió del coet.