El Govern ha aprovat un nou Pla integral amb 40 accions que guiarà la política farmacèutica de Catalunya de cara als dos pròxims anys, per a un ús "racional, segur, equitatiu i sostenible" dels medicaments. Aquesta estratègia pretén impactar en l'accés equitatiu als medicaments, la sostenibilitat del sistema públic de salut i la promoció de la innovació. El pla és fruit d'un ampli procés participatiu que ha comptat amb la implicació de professionals, entitats i societats científiques, tal com ha explicat aquest dimarts en roda de premsa la portaveu del Govern, Sílvia Paneque.
El pla s'articula a través de cinc línies estratègiques, la primera de les quals és l'impuls de la política del medicament participativa, amb la participació dels professionals i els ciutadans. La segona línia és la presa de decisions amb coneixement, generant coneixement compartit per tal d'orientar la pràctica assistencial en l'ús de medicaments envers l'evidència i l'eficiència. En tercer lloc, la gestió clínica del medicament, amb l'impuls de les estratègies de corresponsabilització dels professionals en l'ús efectiu, segur, eficient i quant al medi ambient del medicament i de disminució de la variabilitat i en la gestió dels recursos en el procés assistencial integral.
En quart lloc, es busca un model territorial amb implicació, amb una visió en l'ús del medicament poblacional i de territori, amb l'objectiu de garantir l'equitat i qualitat en l'assistència, en l'atenció farmacèutica i sobretot en els resultats en salut. Per últim, el pla inclou una línia sobre l'avaluació i orientació de resultats, amb la idea de facilitar l'avaluació de resultats en salut dels medicaments i identificar les millors pràctiques en el procés assistencial integral.
Per dur a terme el pla, el Govern ha previst diverses eines d'implementació que ajudaran a fer-lo realitat de manera efectiva. La primera se centra en les eines de suport a les decisions i sistemes d'informació. L'objectiu és facilitar als professionals del CatSalut i dels proveïdors tota la informació necessària en contingut, temps i forma. Això facilitarà la presa de decisions, basades en l'evidència i l'eficiència. També es vol promoure el lideratge clínic i la participació de la ciutadania en aquestes decisions.
Transparència
La segona eina tracta sobre el model de contractació i compra de medicaments i serveis. Es vol transformar aquest model dins del sistema sanitari SISCAT per fer-lo "més enfocat al valor". Això vol dir tenir en compte els resultats obtinguts i l’ús eficient dels medicaments, no només el cost. La tercera eina fa referència a la comunicació, difusió, formació i transparència. Es volen utilitzar aquestes eines per impulsar la política del medicament i aconseguir que tant els professionals del SISCAT com la ciutadania estiguin alineats en la presa de decisions informades i responsables. A més, el Govern vol fomentar la transparència, per tal que aquestes decisions siguin clares i comprensibles per tothom.
A partir de les línies estratègiques i de les eines d'implementació, i de manera participada amb els professionals, s'han definit quaranta accions a desenvolupar durant els anys 2025, 2026 i 2027. A més, per tal de garantir la implantació efectiva del Pla, s'han previst accions de difusió com jornades informatives, una pàgina web específica i reunions periòdiques amb tots els actors implicats, amb l'objectiu de fomentar l'intercanvi d’experiències i impulsar iniciatives de baix a dalt.