S'acosta Nadal i amb ell un dels moments més esperats de l'any, el sorteig de la Loteria de Nadal amb el qual es repartiran 2.520 milions d'euros, el que suposa 112 milions més que l'any passat, quan es van repartir un total de 2.408 milions d'euros en premis. Aquest dimecres s'ha presentat a la Reial Casa de la Moneda l'espot de la campanya nadalenca de la Loteria de Nacional de 2022, sota el nom "Un sorteig extraordinari ple d'històries extraordinàries" amb diversos punts d'Astúries com a protagonista. L'anunci d'enguany està protagonitzat per tres històries paral·leles relacionades amb la loteria de Nadal i es dividirà en tres films. 

L'anunci de la Loteria de Nadal 2022 explica "històries extraordinàries"

La primera història es titula "Tres Orquídies", en aquest tall a un faroner li arriba volant un dècim que s'enganxa a la seva finestra, a la part posterior del bitllet hi ha un missatge escrit: "Per a Julia Tres Orquídies". El número del dècim acaba sent el gordo de la loteria, i l'home viatja per buscar la floristeria de la tal "Julia", fins que finalment la troba i per sorpresa li deixa el dècim a sobre del taulell de la botiga i marxa. 

El segon vídeo de la campanya del sorteig de Nadal es titula "Vika", i se centra en la història de dues dones que comencen a treballar en una fàbrica de llums de Nadal, i una d'elles nova és estrangera i nova a l'empresa, l'altra li ensenya tots els trucs de l'empresa i li ensenya els costums i les tradicions nadalenques. Finalment, s'acaben fent amigues i compren un dècim juntes per compartir-lo. Una li pregunta "agafem un dècim a mitges? Juntes. Aquí tenim el costum de compartir la loteria de Nadal amb la gent que ens importa, com les amigues". "Amigues?" pregunta Vika, "clar amigues", contesta l'altra. 

En el tercer anunci, anomenat "El viatge", està protagonitzat per Esteban, un pastor jubilat que viu en un poble perdut entre les muntanyes, que rep la trucada d'un amic que està a l'hospital perquè s'ha trencat el maluc, decideix emprendre un viatge llarg i complicat acompanyat de les seves ovelles per arribar fins a l'hospital on es troba l'amic i portar-li el dècim de la loteria. "A veure si perquè a tu se t'ocorre trencar-te el maluc, trencarem la tradició. Té", i finalment els dos amics acaben compartint el dècim. 

Des de fa uns anys ja s'ha convertit en una tradició presentar l'anunci de Loteria de Nadal el segon dijous del mes de novembre, gairebé un mes i mig abans que sigui el gran sorteig. Aquest 2022, el dècim que s'ha dissenyat pel sorteig extraordinari està protagonitzat pel quadre de La Verge amb el Nen en la Glòria, de Carlo Maratti i que es pot veure en el Museu del Prado. Ja s'han posat a la venda 180 milions de dècims de la Loteria de Nadal, i s'han augmentat el nombre de sèries comercialitzades per a l'ocasió, passant de 172 sèries a 180, vuit més que en el sorteig anterior.

Disseny del dècim del sorteig de la Loteria de Nadal 2022 / Loterías y Apuestas del Estado
Disseny del dècim del sorteig de la Loteria de Nadal 2022 / Loterías y Apuestas del Estado

Astúries, l'escenari de l'anunci de la Loteria de Nadal

L'any 2021, la ubicació triada per rodar l'anunci va ser la Vall del Baztán a Navarra, en el d'aquesta edició l'escenari dels diferents espots és Astúries. Concretament, s'hauria enregistrat en una nau d'un polígon industrial de la localitat de Lugones, al consell de Siero, i a Castrillón, una petita localitat de Salines, l'entorn de la ria d'Avilés també apareix en l'anunci. 

El passat mes d'octubrem El Periódico de España va avançar que a Salines, el rodatge hauria estat en una taverna, anomenada Red Castle, del carrer Alcalde Luis Treillar, tot i que, els treballadors es van encarregar llavors de tapar totes les portes i finestres per a evitar que des del carrer es pogués veure el que s'estava 'coent' a l'interior. 

En aquesta edició l'agència Contrapunt BBDO ha estat de nou l'encarregada d'elaborar la campanya publicitària del Sorteig Extraordinari de Nadal. Aquest serà el quart anunci consecutiu organitzat per la companyia, que porta des de 2018 al capdavant de la publicitat nadalenca de Loteries i Apostes de l'Estat. "22 una altra vegada", "Units per un dècim", "Compartir com mai" i "Cadena de dècims" són les campanyes de Loteria de Nadal dels últims anys en mans de Contrapunt BBDO. "Un sorteig extraordinari ple d'històries extraordinàries", és la d'aquest 2022.