Sisena setmana confinats per la pandèmia del coronavirus i els dubtes que hi ha encara al voltant d'aquest virus en són uns quants. El panorama que deixarà la Covid-19 és una incertesa, tot i que els experts ja parlen d'una crisi més important que l'econòmica del 2008.

S'està començant a parlar d'un retorn a la "normalitat" i les dubtes sobre els bars, restaurants i discoteques són molts. Un estudi fet pels investigadors del Centre pel Control i la Prevenció de Malalties (CDC) en un restaurant de la ciutat de Guangzhou i del qual s'ha fet ressò El Español adverteix ara d'un perill que no s'havia tingut en compte fins ara: l'aire condicionat. 

La investigació, publicada a la revista Emerging Infectious Disease, explica com entre el 26 de gener i el 10 de febrer un brot de coronavirus causat per un pacient asimptomàtic va acabar afectant altres persones de famílies diferents. Quan van decidir analitzar-ne l'origen, els metges van coincidir que totes aquestes persones havien coincidit en aquest restaurant. 

Així, els científics van anar al restaurant amb la voluntat de recollir informació per reconstruir els fets. Un restaurant de cinc plantes amb aire condicionat i sense finestres. Van analitzar quant temps van estar al restaurant, com s'havien assegut i la distància de separació, que era inferior a un metre.

Segons els investigadors la clau rau en la transmissió de partícules del virus a través de la recirculació de l'aire condicionat. "La transmissió del virus no pot explicar-se només per la transmissió de gotes", assenyalen. El pacient asimptomàtic estava assegut a més d'un metre dels contagiats i els experts asseguren que el contacte va provenir "d'un fort flux d'aire" que hauria propagat les gotes fins a les taules dels pacients que es van contagiar.