La reactivació del turisme i el final de les mesures contra la pandèmia ha fet que les agències de viatges recuperin aquest estiu els nivells d'activitat anteriors a la crisi sanitària. Segons explica a l'ACN la gerent de l'Associació d'Agències de Viatges Especialitzades (Acave), Catiana Tur, s'ha notat molt el retorn dels viatges de "llarga distància" com els safaris a l'Àfrica o a destins com els Estats Units. "Amèrica, Sud-amèrica i Àfrica estan funcionant molt bé, també Orient Mitjà", ressalta la representant patronal. També ha crescut el pressupost disponible dels viatgers per a les vacances, fet que ha compensat l'encariment d'alguns tours per l'escalada dels combustibles, que s'ha notat especialment als bitllets d'avió.

Una altra derivada positiva de la tornada total a la normalitat ha sigut la recuperació de tots els llocs de treball congelats o perduts durant la pandèmia. "Vam ser l'únic sector de l'economia amb mecanisme Red, aprovat al març. El vam demanar perquè era necessari, però la reactivació ha sigut tan inesperada i ràpida que les agències amb aquest mecanisme el dia d'avui són mínimes", apunta Tur.

"La recuperació dels llocs de treball ha sigut molt important perquè la demanda ho ha fet necessari", ressalten des d'Acave. De fet, el sector de les agències de viatges s'ha vist afectat darrerament per l'efecte contrari: la dificultat per trobar mà d'obra. Una situació que també s'ha donat a la restauració i l'hostaleria i que alguns empresaris atribueixen a la reconversió laboral de molts afectats pels ERTO durant la pandèmia.

"Hi ha tornada a la normalitat pel que fa a imports i pressupostos per viatjar", resumeix Tur. En la mateixa línia s'expressen empreses com Bestours Viatges, una agència amb trenta anys d'experiència especialitzada en destinacions exòtiques com Uganda, Nova Zelanda, les Maldives, el Sud-est asiàtic o els Estats Units. Segons detalla la directora general, Júlia Franch, el balanç de l'estiu és positiu. "Estem quasi al 100% de les vendes del 2019, podríem parlar del 95%", exposa a l'ACN.

"La gent vol molta seguretat, i flexibilitat. Tots els viatges es contracten amb assegurança, que nosaltres recomanem. La covid ens ha canviat aquest hàbit. També la flexibilitat i que hi hagi poques penalitzacions en cas de cancel·lacions de vols", exposa. En el seu cas, han notat una clara predominança de destins com Tanzània, Botswana, Perú, Costa Rica i els Estats Units, que ha tingut un increment "brutal". La nota negativa és l'Àsia, on les restriccions encara dificulten l'arribada a destins com el Japó o la Xina.

Quan han gastat els turistes aquí?

La despesa dels turistes internacionals a Catalunya al juliol es va acostar als nivells prepandèmia tot i que encara es va situar un 13,5% per sota en comparació al mateix mes del 2019, fins als 2.587,27 milions d'euros, segons l'Enquesta de Despesa Turística (EGATUR) de l'INE. En canvi, si es compara amb el juliol del 2021, es va disparar un 195,38%, quan aleshores van ser 875,91 milions d'euros. La despesa per persona en cada viatge va ser de 1.307 euros i per persona i dia de 204 euros, mentre que la durada dels viatges va créixer lleugerament, dels 6,32 dies el juliol del 2019 als 6,42. Pel que fa al nombre de viatgers, se'n van registrar 1.980.246, xifra que representa un 16,7% menys que el juliol del 2019 i un 142,8% més que el 2021.

Així, segons l'INE, la despesa mitjana per persona per cada viatge va augmentar de mitjana 50 euros entre el juliol del 2019 i aquest any després que l'any passat caigués fins als 1.074 euros. La despesa mitjana per persona també va créixer i va passar dels 199 euros als 204 euros aquest any, un 25,2% més si es compara amb el juliol del 2021. En canvi, la durada mitjana dels viatges es va reduir en relació amb l'any passat, dels 6,60 dies als 6,42 dies. L'estada mitjana el juliol del 2019 va ser de 6,32 dies.

 

Imatge principal: bola del món / ACN