Els advocats dels presos polítics, Xavier Melero, Marina Roig, Jordi Pina, Andreu Van den Eynde, Mariano Bergés i Olga Arderiu, en una roda conjunta i sense precedents, demanen una nova petició de llibertat. "Hem de tornar a exigir al tribunal una altra vegada la posada en llibertat dels nostres clients", ha anunciat l'advocada de Jordi Cuixart, Marina Roig. La petició es fa "per acabar amb aquesta injusta situació de presó provisional", ha afegit Xavier Melero, advocat de Joaquim Forn.

L'escrit de llibertat es presentarà la setmana vinent a la sala d'enjudiciament, que a partir d'ara agafa el relleu a Pablo Llarena, que ja ha tancat la instrucció del cas.

L'anunci arriba l'endemà que el tribunal d'Alemanya s'hagi pronunciat sobre l'extradició de Carles Puigdemont només per malversació i persegueix dos objectius que ha explicat l'advocat d'Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde: "Resoldre la situació injusta de presó i que el Suprem pugui resoldre un problema propi, el desprestigi". Van den Eynde ha sentenciat que "no hi ha cap probabilitat que això acabi en cap condemna per rebel·lió" i ha conclòs: "És un win-win. Tenim l'oportunitat de resoldre dos problemes alhora", apel·lant a la fiscalia.

Segons Melero, la decisió d'Alemanya "és una resolució clàssica i ratifica el que ha dit qualsevol que s'ha hagut de pronunciar sobre el que estava instruint el Tribunal Suprem" i ha denunciat que "caldria provocar una reflexió de com s'està utilitzant l'ordenament jurídic per enfrontar-se a un fenomen social".

Jordi Pina, advocat de Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, ha apel·lat a la prudència del Tribunal Suprem perquè actuï amb conseqüència: "És molt més prudent fer una lectura del que és la presó preventiva molt més prudent de la que s'està fent. Xoca frontalment amb l'article 24 de la Constitució, de la presumpció d'innocència, i està prevista per a aquells casos tan greus que no es pot romandre en llibertat perquè es posen en perill la integritat física, béns individuals...".

Pina també ha destacat que cal aprofitar "la porta que obre el tribunal alemany a reflexionar. "La resolució nega la violència i diu que s'han utilitzat mitjans democràtics", ha destacat l'advocat de Dolors Bassa, Mariano Bergés.

La suspensió

Els advocats relacionen directament la reunió entre Pedro Sánchez i Quim Torra amb la resolució de suspensió de Pablo Llarena. La suspensió hauria hagut de ser automàtica, un cop confirmat el processament, però el magistrat va trigar més de 10 dies. 

Jordi Pina ha presentat aquest matí els recursos contra aquesta resolució de Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez. Andreu Van den Eynde ho farà els propers dies.

Un judici just

"Existeix la possibilitat que hi haurà un judici just perquè si no, aniré a treballar a una pizzeria", ha etzibat Xavier Melero quan Jordi Barbeta li ha preguntat sobre l'estratègia davant el judici que s'espera de cara la tardor.

Els advocats no poden pronosticar encara la data del judici, però creuen que "anirà ràpid i que la intenció és anar ràpid", ha explicat Olga Arderiu, advocada de Carme Forcadell. I també tenen dubtes sobre com la fiscalia presentarà l'escrit d'acusació i si deixarà la rebel·lió fora, tot i que creuen que "seria lògic rebaixar les peticions".

"És impensable que tinguessin en ment que hi pogués haver alçaments violents", diu Marina Roig per argumentar que tampoc seria lògic una acusació de conspiració a la rebel·lió.

No hi ha pactes

Tots els advocats han assegurat que ni s'ha negociat ni es negociarà.  

"La resolució alemanya no aplana res perquè no hi ha res a negociar. Demanarem l'absolució i arribarem al tribunal europeu". "No es parla ni es pacta", ha dit Andreu Van den Eynde en nom de les defenses dels presos d'ERC.

"Què he de negociar? Absolutament res. No hi ha delicte. No tinc absolutament res a negociar", ha assegurat ferma l'advocada de Jordi Cuixart, Marina Roig.

Xavier Melero, advocat de Forn, s'ha posicionat en el mateix sentit: "Cap negociació és possible ni desitjable. La situació d'anar confessos i conformes és inimaginable". I sobre la possibilitat d'un intercanvi de delictes s'ha mostrat contundent: "La possiblitat de pacte pel que fa al delicte de desobediència és irrellevant. És una porta tancada. Asseure'ls al banc dels acusats té un valor simbòlic i referma les tesis de les defenses".

En el mateix sentit s'ha explicat Jordi Pina, advocat de la resta de presos polítics del PDeCAT: "No ens hem reunit ni dialogat i no és la nostra intenció fer-ho".

La imatge d'unitat

Els advocats han aparegut per primer cop junts. Estan d'acord que no hi ha fonament jurídic per als delictes de rebel·lió, malversació i desobediència i que la situació de presó provisional és injusta.

Mai fins ara ho havien fet ni havien anunciat una estratègia conjunta de defensa. Tots han negat que s'hagi pactat, però sí que han admès que tenen discrepàncies a l'hora de demanar proves o diligències.

Diuen que no han parlat de si és millor o pitjor que Carles Puigdemont sigui extradit o no i expliquen que no s'han plantejat fer estratègia amb la situació dels polítics a l'exili.