L'advocat de les famílies dels dos joves assassinats al pantà de Susqueda l'estiu del 2017, Carles Monguilod, ha afirmat aquest divendres a la tarda que els Mossos d'Esquadra hauran de "dissipar tots els dubtes" que l'Audiència de Girona ha posat sobre la taula per deixar en llibertat provisional l'únic acusat del cas, Jordi Magentí. El lletrat confia plenament en la investigació de la policia catalana, però també ha admès que si l'extensió de la investigació arriba a un "cul de sac" no descarta sol·licitar un canvi en l'equip investigador dels Mossos o fins i tot un canvi de cos policial.

En una llarga roda de premsa al seu despatx de Barcelona, Monguilod ha dit que respecta totalment el criteri independent dels quatre magistrats de l'Audiència, i ha anunciat que aviat demanarà al jutjat de Santa Coloma de Farners que instrueix el cas que requereixi als Mossos més diligències d'investigació en els punts que l'Audiència ha posat en dubte. Segons ell, la interlocutòria de l'Audiència considera que tots els indicis recollits pels Mossos són "de poca entitat, febles" per mantenir Magentí a la presó. Sí que ha considerat que l'Audiència ha fet una anàlisi tan "detallada" dels indicis que fins i tot sembla una sentència, ja que valora tot el que és al sumari. Però no creu que la posada en llibertat suposi l'arxivament de la causa.

Això planteja un "repte" als investigadors i els ha instat a respondre-hi, a aprofundir en els actuals indicis i a buscar-ne de nous fins ara potser descartats. De fet, l'advocat creu que si s'hagués arribat al judici amb jurat popular amb aquests dubtes sobre la taula potser Magentí hagués quedat absolt i s'hauria tancat el cas en fals. Però els Mossos han refermat a Monguilod que podran resoldre els dubtes de l'Audiència, ha explicat.

La família no es rendirà

En tot cas, Monguilod ha volgut remarcar que l'Audiència manté Magentí com a investigat i no considera "errònia" la investigació, i que les famílies dels morts no tenen cap interès a culpar un innocent, sinó a trobar el veritable culpable, "i no es rendiran". Ha recordat que el crim no prescriurà fins al cap de 20 anys.

Així, diu que no tenen cap més opció que confiar en la investigació policial, ja que la llei no permet contractar en aquests casos un detectiu privat. No obstant això, si no s'arribés a cap conclusió ferma o fins i tot augmentessin els dubtes sobre la culpabilitat de l'actual sospitós, Monguilod no descarta demanar una altra línia d'investigació, un canvi en l'equip investigador o fins i tot canviar de cos policial.

L'escena del crim, a 30 metres sota l'aigua

Sobre la solidesa d'alguns dels indicis, Monguilod ha recordat que, fins que Magentí va ser detingut, el cas estava sota secret de sumari i ell no va poder accedir a la causa. Aleshores, bona part de la investigació ja estava feta i tant el fiscal, especialitzat en homicidis, com els Mossos, el van convèncer a ell i a les famílies que els indicis eren sòlids. "Però hem de ser prudents i humils, tots ens podem equivocar", ha dit.

Monguilod també ha volgut rebatre alguna de les argumentacions de l'Audiència, refermant, per exemple, que una persona que no tingués vincles a la zona no hauria amagat el cotxe de les víctimes i els cadàvers. També ha recordat que actualment l'escena del crim és a 30 metres sota el nivell de l'aigua.