L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha assenyalat que la majoria dels adolescents no realitzen prou activitat física. "Es necessita una acció urgent perquè els joves es moguin", ja que aquesta situació posa en perill la seva salut "actual i futura", ha assegurat l'OMS aquest divendres en un informe sobre les tendències mundial de l'exercici en els adolescents.

L'estudi en nens d'11 a 17 anys d'edat, publicat a la revista 'The Lancet', acaba que més del 80% dels adolescents en edat escolar de tot el món, en concret el 85% de les nenes i el 78% dels nens, no arriben al nivell mínim recomanat d'una hora d'activitat física al dia.

"No estem encaminats", ha explicat l'OMS que ha subratllat que la recomanació setmanal mínima de set hores d'exercici moderat o intens té diversos beneficis per a la salut a llarg termini.

En la mateixa roda de premsa, l'OMS ha recordat que la culpa en part és la "revolució electrònica" que sembla haver canviat els patrons de moviment dels adolescents i els encoratja a "asseure's més".

Les nenes són menys actives que els nens

Així mateix, ha destacat que és "preocupant" la tendència que les nenes siguin menys actives que els nens: "Es necessiten més oportunitats per satisfer les necessitats i interessos de les nenes per atreure i mantenir la seva participació en l'activitat física durant l'adolescència i l'edat adulta".

L'estudi, que es basa en dades reportades per 1,6 milions d'estudiants d'11 a 17 anys, troba que als 146 països estudiats entre 2001 i 2016, les nenes eren menys actives que els nens en tots menys quatre (Tonga, Samoa, Afganistan i Zàmbia).

La diferència en la proporció de nens i nenes que van complir les recomanacions va ser més gran de 10 punts percentuals a gairebé un de cada tres països el 2016 (29%, 43 de 146 països), amb les bretxes més grans observades als Estats Units i Irlanda (més de 15 punts percentuals). La majoria dels països en l'estudi (73%, 107 de 146) van veure créixer aquesta bretxa de gènere entre 2001 i 2016.