Un grup d'activistes animalistes s'han manifestat aquest diumenge a la Plaça Sant Jaume de Barcelona per denunciar el maltractament contra els gossos de caça i la desprotecció legal que pateixen aquests animals. A la concentració, organitzada per les entitats AnimaNaturalis i CAS International, els activistes han sostingut cartells amb imatges de gossos ferits o amuntegats en gàbies. Els gossos de caça, per exigència del PSOE i les dretes, queden fora de la protecció que ofereix la Llei de benestar animal promulgada per Unidas Podemos i aprovada el passat març al Congrés dels Diputats. 

La coordinadora d'AnimaNaturalis a Barcelona, Cristina Ibáñez, ha denunciat que els gossos de caça "són els animals més maltractats" i que "per la feina que fan haurien de ser els més protegits i no els menys, com és el cas". En declaracions a EFE, l'activista ha afirmat la necessitat de donar a conèixer "l'horror i la brutalitat" de la caça de munteria amb gossos, que ha alertat que és una de les més practicades a la península Ibèrica. La caça de munteria, una pràctica prohibida en altres països d'Europa pel risc de patiment que poden experimentar els animals, implica l'ús de grups de fins a 40 gossos per cercar la pista a cérvols i porc senglars. Ibáñez ha explicat que han pogut documentar casos de gossos ferits, "agonitzant", "sense assistència veterinària" o suturats al moment per caçadors, que els proporcionaven "medicaments il·legals". 

Les imatges que han mostrat els animalistes, "fortes i doloroses", segons els convocants, han estat documentades durant tres anys. Les portaveus d'AnimaNaturalis han explicat en el parlament amb el qual han iniciat la concentració que tenien "moltes ganes" de treure-les a la llum, "perquè els caçadors neguen que aquestes coses succeeixen". 

Els gossos de caça queden fora de la llei de benestar animal

Un dels aspectes més polèmics entorn de l'aprovació de la Llei de benestar animal el passat març va ser que la norma deixa els gossos de caça forma del seu paraigües de protecció. Tot i que Podemos, el partit impulsor de la llei, va defensar que aquesta emparés els gossos de caça i que no fer-ho devaluaria el seu sentit, el PSOE, amb el suport de les dretes i de la Real Federación Española de Caza va exigir que no els inclogui. Van quedar fora de la llei tots els gossos que realitzin algun tipus d'activitat, com els gossos policia, els de treball i assistència, els gossos de l'ONCE, els de caça i els pastors, a més dels animals implicats en la falconeria i el tir al colomí. Per aquests, el Ministeri d'Agricultura ha de preparar una normativa específica. 

L'organització animalista CAS International denuncia que a Espanya no hi ha un registre oficial de gossos de caça i que, per tant, el seu nombre és indeterminat. Segons la Fundació Affinity, la caça és una de les principals raons d'abandonament dels animals. L'entitat manifestant ha explicat que durant la investigació que han fet i mostrat aquest diumenge a la concentració de Plaça Sant Jaume van trobar gossos morts per deshidratació, gossos amb talls profunds al coll i perforacions, i casetes amb aigues brutes, manca de menjar i condicions d'higiene pèssimes, convivint amb els seus excrements i exposats al calor, el fred i la pluja.