La reunió entre el Comitè de Transports de Mercaderies per Carretera (CNTC) i el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha acabat sense acord. Això significa que els transportistes mantindran la vaga prevista entre el 20 i el 22 de desembre, just abans de Nadal.  Així ho han explicat aquest migdia les dues parts després d'una trobada "més curta del que ens hauria agradat", segons ha admès la secretària general de Transports i Mobilitat, Maria José Rallo.

El govern espanyol ha fet arribar un document de treball amb una sèrie de propostes que els transportistes ha rebutjat en considerar que no es dona la "resposta adequada" a les seves reivindicacions, segons el CNTC, que ha amenaçat de convertir la protesta en indefinida. En un comunicat, el CNTC ha lamentat la "manca de voluntat" d'arribar a un acord per part del govern i l'ha emplaçat a fer-li arribar una nova proposta. 

Propostes del govern

Concretament, els transportistes es mostren insatisfets amb les propostes sobre la prohibició de la participació del conductor en operacions de càrrega i descàrrega, reducció de temps d'espera, l'aplicació obligatòria d'una clàusula de revisió del preu del gasoil, la devolució dels imports endarrerits del cèntim sanitari i la no aplicació de l'eurovinyeta, entre d'altres.

El president del CNTC, Carmelo González, ha expressat el seu rebuig a la primera proposta del govern i ha criticat que és "més restrictiu" que el compromís assumit per l'anterior secretari d'Estat, Pedro Saura.

"Marge de negociació"

La secretària general de Transports i Mobilitat, Maria José Rallo, ha confirmat, en una roda de premsa després de la reunió, que els transportistes han vist la proposta de l'executiu "clarament insuficient" i que han demanat que el ministeri els fes arribar una de nova. Rallo ha comentat que davant la negativa dels transportistes ja no s'ha entrat al detall del document, tot i que ha considerat que encara "hi ha marge de negociació".

Rallo, que ha anunciat que les dues parts es podrien reunir la setmana que ve per debatre una nova proposta, ha traslladat que el ministeri ofereix la "màxima disponibilitat" per arribar a un acord per a la desconvocatòria de la protesta.

La convocatòria

Els transportistes van anunciar aquesta vaga a principis de novembre per protestar contra "l'abandonament" del govern espanyol, la qual cosa pot provocar problemes pel subministrament de mercaderies just abans de la festivitat. 

El cessament d'activitat tenia la intenció de denunciar la falta d'ajudes del govern per un sector que asseguren que va ser "essencial durant els mesos més durs de la pandèmia".

"Esgotament"

La pujada de preu del petroli és el que ha estat un detonant pel sector que ha assegurat que ha "esgotat la paciència", així com els canals "raonables" de negociació.

No només carreguen contra el govern, sinó que les empreses també acusen els seus clients d'una "absoluta falta de sensibilitat" per la present conjuntura econòmica, així com d'aprofitar-se de la seva "posició de domini" atorgada per l'actual regulació.

 

Imatge principal: Circulació de camions / EFE