L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha sancionat l'Ajuntament de Figueres amb una multa de 1.500 euros per no haver elaborat i presentat un Pla d'Emergència en situacions de sequera. El consistori és un dels 10 que l'ens ha expedientat per incomplir aquesta obligació. Es tracta d'una infracció lleu que pot suposar multes de fins a 10.000 euros, tot i que en el cas de Figueres és molt inferior. L'Ajuntament ha admès la responsabilitat i ha pagat de forma voluntària per la qual cosa ha obtingut una reducció del 40%, amb un import final de 900 euros.

L'ACA va anunciar fa unes setmanes que havia enviat un expedient sancionador a deu ajuntaments que encara no havien entregat el seu pla municipal per afrontar situacions de sequera, malgrat que havien de fer-ho, com a màxim, el juny del 2020. De fet, més de dos anys després que aquesta obligació entrés en vigor per als municipis de més de 20.000 habitants, poc més d'una vintena dels 67 existents tenien els plans presentats. Amb el decret de sequera aprovat a finals de febrer, però, els ajuntaments sense aquests plans podien enfrontar-se a multes de fins a 10.000 euros per una infracció lleu.

Figueres no va respondre el requeriment de l'ACA

L'ACA va requerir el document a Figueres a finals del 2022 sense obtenir resposta. I ara Figueres és un dels ajuntaments que l'ens ha expedientat i multat amb 1.500 euros. Al ple d'aquest dilluns, precisament, el grup de Junts per Figueres va preguntar al vicealcalde si havien rebut una multa. Tot i que segons consta a la documentació a la qual ha tingut accés l'ACN, el pagament es va fer aquest mateix dilluns, Casellas va assegurar al ple que desconeixia si havien estat sancionats però va dir l'afer estava en vies de solució perquè s'havia subcontractat una empresa per fer-se'n càrrec.

Qui ha de presentar pla d'emergència?

El govern requereix als municipis que durant l'alerta per la sequera entreguin plans d'emergència per lluitar-hi en contra. A Catalunya hi ha 64 municipis amb més de 20.000 habitants que estan obligats a presentar aquests plans. D’aquesta exigència només se’n deslliuren els tres municipis que queden fora de les conques flu­vials sota competència de la Generalitat (ja que a Catalunya hi ha 67 municipis amb més de 20.000 habitants). Els municipis més petits poden fer-ho, però de manera voluntària, explica La Vanguardia.

El termini per presentar els plans d'emergència s'acabava el juny de 2020, però fins al moment només el tenen aprovat menys de la meitat (27). A més, n'hi hauria nou que no els han presentat, segons el citat mitjà. Aquests són: Calafell, Cerdanyola, Cornellà, Esparreguera, Figueres, Molins de Rei, Ripollet, Valls i Viladecans. D'altra banda, onze més han obtingut una valoració desfavorable per part de l’ Agència Catalana de l’Aigua del document presentat: Cambrils, Castellar, Manlleu, Mollet, Olesa, Rubí, Salou, Salt, Sant Joan Despí, Tarragona i Vila-seca.