L'Audiència de Barcelona ha absolt els 13 universitaris que va jutjar acusats de desordres i danys en la vaga estudiantil 'La pública a judici' el març del 2017, organitzada pel Sindicat Estudiantil dels Països Catalans (SEPC). Així ho ha anunciat la defensa dels estudiants, que exerceix el col·lectiu d'advocats Alerta Solidària, en una publicació al seu compte de Twitter. En la piulada, el col·lectiu veu l'absolució com una "victòria", i reafirma el seu objectiu de "garantir una universitat catalana pública, gratuïta i de qualitat".

TUIT alerta solidària 13 estudiants vaga absolts 2017

La Fiscalia demanava 8 anys i mig

Durant el judici, que va començar a principis de juny, la Fiscalia va demanar vuit anys i mig de presó a cadascun dels estudiants, a més d'una multa d'11.000 euros per cremar un contenidor, malmetre la façana d'un banc i causar altres destrosses durant la mobilització estudiantil. A més, la defensa va demanar al tribunal retirar de la causa les imatges que els Mossos d'Esquadra van fer servir per identificar els acusats després de la protesta perquè, segons deien, estaven "editades".

Des d'un principi, els acusats van considerar que les acusacions eren desproporcionades. D'altra banda, els seus advocats van posar en dubte les proves i la investigació dels Mossos d'Esquadra, ja que la policia només va detenir una persona, dies després dels fets, i la resta van rebre la citació per declarar, també amb posterioritat.

Proves manipulades?

De fet, els 13 investigats van ser identificats a partir d'imatges de la policia preses des de l'helicòpter, de nit i en mig d'una massa de manifestants, la majoria dels quals anaven tapats. Per això durant la primera sessió del judici van demanar que no es tingués en compte alguns dels vídeos que van aportar els Mossos com a prova, per estar "manipulats".

Els agents que van portar a terme la investigació van admetre que no es va identificar tots els acusats com a autors directes dels fets. Un dels testimonis va assegurar que només un d'ells, Anna Cruells, es va veure implicada directament en els fets, i que se la va identificar per la roba que duia. Però van afegir que "tots van ajudar que es poguessin produir els fets", i per això també van acusar la resta.

L'advocat d'alguns acusats, Eduardo Cáliz, va denunciar el "seguiment" dels Mossos a membres del sindicat universitari independentista i "l'orgia punitiva" de la Fiscalia, que té com a objectiu, segons ell, "la societat organitzada i el dret a la protesta".

El suport del món universitari

Prop d'un centenar de persones es van concentrar davant l'Audiència de Barcelona el dia de l'inici del judici per donar suport als 13 universitaris jutjats. La mobilització també va estar secundada pel sindicat estudiantil, Òmnium Cultural i vicerectors de les universitats catalanes.

El Rectorat de la UB va fet un comunicat defensant la importància que té l'alumnat organitzat per a la millora del sistema universitari i l'exercici del dret de manifestació de manera pacífica i democràtica.

Foto principal: els 13 universitaris jutjats per aldarulls abans d'entrar a judici / ACN