El 83% de les dones d'entre 16 i 29 anys que viuen a Europa limiten a on van i amb qui passen el seu temps lliure per por de ser víctimes d'assetjament o abús, segons un informe de la Unió Europea que mostra que, en general, només es denuncien un terç de tots els episodis de violència física.

"Hem vist que només el 30% dels incidents de violència física van ser notificats", resumeix per a Efe Sami Nevala, un dels experts que ha participat en l'estudi "Delictes, Seguretat i Drets de les víctimes", publicat avui per l'Agència de Drets Fonamentals (FRA) de la Unió Europea.

Amb tot, les xifres de denúncies varien entre el 9 i el 40% dels delictes, segons els països, el que mostra, segons la FRA, diferents nivells de confiança en la capacitat o la voluntat de la Policia d'investigar els delictes.

Les dades que l'informe sí que té constància, recollits en una enquesta a 35.000 persones dels 27 socis comunitaris, més Regne Unit i Macedònia del Nord, mostren que, en els cinc anys previs, un 9% va experimentar algun tipus de violència i un 6% en els dotze mesos abans de l'informe, la qual cosa suposa 22 milions de persones.

Respecte a l'assetjament, el 29 % dels qui viuen a la UE, gairebé 110 milions de persones, van patir comentaris, gestos o missatges ofensius o amenaçadors en els últims dotze mesos, xifra que arriba al 41% si el període s'allarga a cinc anys enrere.

 

En el seu estudi, el primer d'aquest tipus, el que impedeix saber és si hi ha hagut un canvi respecte als últims anys, la FRA va analitzar els casos de violència física, inclosa la sexual, i l'assetjament, en forma d'insults, comentaris o amenaces, tant en persona com per mitjans digitals.

Violència contra els joves

Les dades de la FRA assenyalen que el 23% dels joves (16-29 anys) van patir algun tipus de violència en els cinc anys anteriors a l'informe, davant només el 10% en altres grups d'edat.

Altres grups que experimenten més agressions que la mitjana de la població són les minories ètniques (22%), els no heterosexuals (19%) i persones amb discapacitat (17%).

Respecte a l'assetjament, els grups més afectats són, de nou, els joves (61%) la comunitat LGBTI (57%), els immigrants (54%) o les persones amb discapacitat o problemes de salut (50%).

Diferència entre sexes

Encara que les dades de l'enquesta assenyalen que les dones pateixen tant assetjament, en termes generals, com els homes, les estadístiques s'allunyen quan el tipus d'amenaça és sexual: 18% en el cas d'elles i només 6% en el que pateixen ells.

Les diferències entre sexes també es donen al lloc en el qual es produeixen les agressions i en la naturalesa de l'agressor.

Fins al 37% de la violència física (exclosa la sexual) contra les dones té lloc al domicili, en la majoria de les vegades en mans d'un familiar.

Els homes, per la seva part, són atacats majoritàriament en espais públics (un 39% dels casos) per desconeguts (42%).

Por de violacions

"En el cas de les dones, l'agressor sol ser un membre de la seva família o un conegut i el conflicte succeeix dins de casa, mentre que els homes pateixen més atacs en públic per part d'estranys", resumeix Nevala.

violència masclista pixabay

Imatge artística del puny d'un home amenaçant una dona / Pixabay

Entre les dades que revela l'informe, la mateixa FRA qualifica d'"impactant" que el 83% de les dones entre 16 i 29 anys eviten alguns llocs, carrers o estar tot soles amb persones que coneixen "per por de ser assaltades o assetjades físicament o sexualment".

Només el 58% dels homes d'aquesta edat recorre a aquesta limitació de moviments per evitar atacs.

"Definitivament, els països poden fer més per garantir la seguretat i drets de la seva ciutadania", afirma l'expert de la FRA.

"El que els Estats membres han de fer és mirar les diferències entre les seves víctimes, identificar els grups més afectats i protegir-los amb mesures concretes per als més vulnerables", sentència Nevala.

L'home, principal agressor

Aquest estudi demostra que la violència física continua sent exercida, en més part, per homes, sols o en grup. En un 72% dels atacs patits per homes, l'agressor és també un home, mentre que aquesta xifra baixa el 60% quan la víctima és una dona.

Per fer front a aquests problemes, Nevala considera que els Estats haurien d'invertir en l'educació de les noves generacions.

"Hi hauria d'haver una inversió més gran en educació per a la gent jove, sobre com resolen i gestionen els seus conflictes i per deixar-los clar que la violència no ha de ser mai la resposta", acaba.

Foto principal: Una dona camina sola per un camí / Unsplash - Hannah Busing

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat