El 72% de les dones que han patit assetjament sexual o per raó de gènere a la feina no han denunciat els fets a l'empresa. La majoria d'elles no ho ha fet per por de represàlies o fins i tot, a ser assenyalades pels seus companys.

Aquesta és una de les principals conclusions de l'estudi Acoso sexual y acoso por razón de sexo en el ámbito laboral en España promogut per la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere, elaborat pel sindicat CCOO i recollit per l'agència Efe.

L'enquesta s'ha fet a 1.119 dones entre 16 i 64 anys que n'han estat víctimes i posa de manifest que qualsevol dona pot patir aquest tipus de discriminació, tot i que la majoria de casos es concentren entre els 25 i 44 anys.

Els perfils

El que està clar, per ara, és que no hi ha un perfil determinat de víctima, però segons la secretaria confederal de Dones i Igualtat de CCOO, Elena Blasco, ha detallat que sí que hi ha uns factors de risc que tenen a veure amb la precarietat laboral i econòmica amb entorns laborals de més aïllament. 

Però de la mateixa manera que no hi ha un perfil per a la víctima tampoc no n'hi ha per l'assetjador. Es tracta d'homes que poden ser tant superiors jeràrquics com companys o clients i de qualsevol estatus social, nivell ocupacional, edat o categoria professional.

La delegada del govern espanyol contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, ha recordat que segons les dades de ma Macroenquesta de Violència de Gènere contra la Dona del 2019, pràcticament 1 de cada 5 dones assetjades sexualment ho han estat en l'àmbit laboral. 

El 51,6% de les víctimes desconeixien si altres dones de la seva feina havien patit assetjament sexual o per raó de sexe, fet que constata la "invisibilitat" d'aquestes situacions i experiències. 

Què passa i de qui ve?

Entre les enquestades, el 80,4% s'han sentit discriminades a la feina i les principals causes d'aquesta discriminació són: dirigir-se a la dona de forma ofensiva (61,1%), assignació de tasques, competències o responsabilitats per sota de la categoria professional (32,4%), ser relegada en la promoció professional (25,7%), problemes per accedir o continuar la feina (22,2%) i ser relegada a la formació (15,4%).

En relació amb les conductes constitutives d'assetjament sexual, els percentatges més elevats corresponen a acudits de caràcter sexista (83,1%), tirar floretes i comentaris sexuals (74,8%), gestos i mirades insinuants (73,3%), contacte físic (67%) i peticions i invitacions de naturalesa sexual (30,9%).

Les dones indiquen que les accions venen principalment dels superiors jeràrquics (47,4%), per persones de la mateixa categoria laboral (32,4%) i per altres persones que s'assenyalen familiars i amistats del cap (1,8%).

 

 

 

Imatge principal: una reunió de feina / Unsplash