El Consell Interuniversitari de Catalunya ja ho té tot a punt per una nova edició de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU). Uns 35.000 estudiants començaran els exàmens dimecres vinent i els acabaran divendres, en funció del número de proves a les que es presentin. Com a novetats d'enguany, destaca que els alumnes andorrans que volen fer l'anomenada selectivitat a Catalunya podran fer l'examen a la Seu d'Urgell i s'estalviaran el viatge fins a Lleida. A més, els alumnes de la Vall d'Aran que ho vulguin, n'hi ha 36, podran demanar l'examen d'història, per primera vegada, en aranès. El CIC mobilitza 2.700 professionals al llarg dels darrers nou mesos per poder tirar endavant aquestes proves.

El secretari general del CIC considera que les PAU és el millor sistema per tenir una ''ordenació'' dels estudiants i ha destacat que tothom ''s'hi sent còmode''. Defensa que manté els principis de ''mèrit i capacitat'' i per això han arribat a la 45a edició. A més, reconeix que pels centres, les PAU són també com una ''prova externa'' per situar el centre respecte el propi currículum i veure si està allunyat o és proper a la mitjana. Per això creu que les proves han de servir de ''reflexió'' del propi centre. 

El procés de preparació de les PAU comença aproximadament el mes d'octubre i els professionals, de diferents àmbits (universitats i educació principalment) treballen els exàmens durant els nou mesos que dura el curs per a què estiguin a punt el mes de juny. Des del CIC s'organitzen doncs, els exàmens de 28 matèries en base als currículums del 2n de Batxillerat. 

Les proves comencen dimecres amb les matèries de la fase general, cinc exàmens que permeten puntuar fins a un màxim de 10. Els alumnes que vulguin assolir una major puntuació, fins a 14, ho poden fer presentant-se a un, dos o tres exàmens més de la fase específica, unes matèries que ponderen diferent en funció dels estudis que es vulguin cursar a la universitat. 

Des del CIC es recalca que el 97% dels qui es presenten a les PAU aproven i per això es vol fer especial èmfasi amb la importància del Batxillerat més enllà d'aquesta prova. Per Baulenas, el sistema de puntuació (amb un 4 a les proves es fa la mitjana amb el batxillerat, que puntua un 60%), el primer trimestre del primer curs de Batxillerat és més important que la mateixa PAU.