300 persones han assistit aquest dissabte a la jura civil de bandera organitzada per l'exèrcit espanyol al castell de Sant Ferran de Figueres (Alt Empordà), cinc anys després de la darrera que es va fer en aquest lloc, pocs dies abans del referèndum d'autodeterminació. L'acte l'ha presidit el cap general major de l'exèrcit de terra, Amador Enseñat. El militar ha donat el tret de sortida a l'esdeveniment, passant revista a la formació, i el coronel Salvador Medrano ha agraït la "valentia" dels presents. Després, un a un, tots els civils inscrits per jurar bandera han anat desfilant davant la 'rojigualda', tot acotant el cap en senyal de respecte. Entre ells, hi havia el portaveu de Ciutadans al Parlament, Nacho Martín Blanco. La xifra d'assistents és similar a la del 2017, quan es va fer l'última jura de bandera a la ciutat per commemorar el 12 d'octubre, la mateixa ocasió per la qual els militars espanyols han convocat un reguitzell d'actes i celebracions al llarg del cap de setmana, que inclouen desfilades militars i exposicions de material bèl·lic.

jura bandera espanyola castell figueres sant ferran 12 octubre acn
300 civils han jurat bandera al castell de Sant Ferran de Figueres / ACN

"Amor a la pàtria" i "valentia" per "sortir de l'anonimat"

A banda dels militars, la jura de bandera ha comptat també amb la presència de la delegada del govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay i de l'inspector general de l'exèrcit tinent general, Manuel Busquier, a més del comandant militar de Girona, el coronel Salvador Medrano, que ha adreçat unes paraules als assistents a la meitat de l'acte. "Heu fet un pas al capdavant sense rebre res a canvi", ha dit als assistents, i ho ha qualificat d'acte de "valentia" per "sortir de l'anonimat". A més, Medrano ha assegurat que els cors dels presents "són els que Espanya necessita per seguir sent la nació que és, pel sentit de la responsabilitat amb la nació i amor a la pàtria". Declaracions que han anat precedides precisament per la desfilada dels prop de 300 civils, i que han seguit amb l'entrega d'un reconeixement a la persona més gran i també la més jove que han participat en l'acte. Ambdós individus han protagonitzat també l'entrega d'una corona de llorer al monòlit que presideix el pati d'armes de la fortalesa. Ho han fet acompanyats dels màxims responsables de l'exèrcit i de la delegada del govern a Catalunya.

militars espanyols exercit jura bandera castell sant ferran figueres 12 octubre acn
El temps no ha acompanyat l'esdeveniment militar / ACN

Festival militar al castell de Sant Ferran

L'exèrcit espanyol ofereix durant tot el cap de setmana jornada de portes obertes a la fortalesa. Entre altres activitats, s'hi pot visitar una exposició de material, armament i vehicles de combat al fossat del castell. Durant la prop d'una hora que s'ha allargat l'esdeveniment d'aquesta jornada, l'exèrcit l'ha acompanyat amb música, i en diverses ocasions, s'ha entonat l'himne espanyol. A més, gairebé al final de l'acte, els militars en formació que duien escopeta, l'han disparada al cel a l'uníson. L'organització de la jura de bandera ha anat a càrrec del regiment Arapiles 62, amb base a Sant Climent Sescebes, juntament amb la subdelegació de defensa de Girona. L'última es va fer el 2017, uns dies abans del referèndum de l'1 d'octubre. L'escenari principal de la jura de bandera de civils prèvia al dia de la Hispanitat, el pròxim 12 d'octubre, és una fortalesa gestionada pel Ministeri de Defensa, la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Figueres.