Ja gairebé fa un any que va començar l'erupció del volcà Cumbre Vieja, a l'illa de la Palma, que va suposar un abans i un després en la vida dels seus habitants. La lava que va escopir aquest volcà durant els 96 dies que va durar l'erupció es va menjar moltíssimes cases, un miler, i 7.000 persones van abandonar les seves llars, sepultades sota la cendra. Passats els mesos, molts van poder tornar, però també hi ha qui, un any després, segueix vivint en els hotels que es van habilitar com a mesura d'urgència i que ja s'ha convertit en la seva residència habitual durant els últims 12 mesos.

Aquesta és la realitat de 192 persones, tot i que és una xifra que va ballant, la majoria dels nuclis de Puerto Naos i La Bombilla, repartits en 3 hotels de l'illa, una situació que s'agreuja perquè no se sap fins quan s'allargarà aquesta situació. "Aquesta incertesa pot acabar provocant problemes psicològics que hem d'intentar tractar i contenir", ha apuntat Sonia Chaves, membre de l'equip multidisciplinari que treballa amb les persones allotjades als hotels, tal com ha explicat en una entrevista a Antena 3. 

Retrets de l'oposició per l'abandonament 

Aquesta qüestió ha esclatat a la cara del govern autonòmic, ja que des de l'oposició popular els hi ha retret la manca de feines en matèria d'habitatge d'ençà de l'erupció. Per exemple, Lorena Hernández Labrador, diputada del PP per la Palma al Parlament de Canàries, ha advertit que l'Executiu ha "decebut als afectats", com a mínim en aquest sentit, assenyalant la gran xifra de palmers que encara es veuen obligats a viure en hotels. 

La diputada va retreure els governants que les úniques 5 cases modulars que s'han entregat als veïns fins ara han estat només al municipi de Llanos de Ariadne, un dels més afectats per la catàstrofe, però no l'únic. En aquest poble va ser l'Ajuntament qui va posar a disposició del govern el terreny necessari i va urbanitzar la zona. Les cases modulars es van veure com una solució ràpida i efectiva durant tres anys, però aquestes no s'han entregat a tots els damnificats, ni molt menys. 

El govern canari es defensa 

Des del govern canari, s'han defensat d'aquestes crítiques i el conseller d'Obres Públiques i Habitatge, Sebastián Franquis ha defensat que estan buscant solucions davant la incertesa que pateixen les persones allotjades als hotels, que tal com ha reconegut el mateix polític, havien de ser una solució preventiva i s'ha acabat convertint en una qüestió estructural. Tant des del govern autonòmic com el de l'Estat defensen la seva política d'ajudes a les famílies que han patit el desastre, com ara les 488 que es beneficien d'una subvenció del lloguer.