El Govern ha explicat aquest dimarts que han arribat 151 menors ucraïnesos no acompanyats a Catalunya des de l'inici de la guerra. Paral·lelament, la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, també ha ofert les xifres d'acollida al país fins al moment. Ara com ara, es comptabilitza que prop de 5.900 persones ucraïneses han arribat al país i, d'aquestes, es calcula que 300 són infants o joves escolaritzats. Ara bé, hi ha 151 menors que han arribat a Catalunya sense tutors legals. En aquest sentit, el passat dimarts, el Departament de Drets Socials anunciava que aprovava un circuit d'urgència per poder accelerar els tràmits legals i, així, acollir amb garanties jurídiques aquells infants i adolescents que arribin sense referents familiars. Aquest dimarts ha rebut llum verda al Consell Executiu.
El nou protocol d'acollida de menors ucraïnesos no acompanyats
El circuit específic d'urgència que s'ha creat amb motiu de l'arribada de menors d'edat no acompanyades d'origen ucraïnès consta d'una "valoració més ràpida i àgil" de les famílies acollidores i dels domicilis on han de residir els infants i adolescents que arriben per tal que la seva situació administrativa estigui solucionada tan aviat com es pugui. La tutela legal recau en la Generalitat, a través de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA). Aquest òrgan és qui es fa responsable d'entrar i gestionar inicialment els expedients d'acolliment. A partir d'aquí, es realitza la primera valoració, que es basa en una entrevista a la família que acull, una visita a la casa i una elaboració d'un informe, que serà el document que resoldrà aquesta situació de desemparament.
Una vegada s'emet la resolució de desemparament preventiu, les famílies reben l'estatus d'acollidores de caràcter temporal —guarda provisional en família d'emergència— i tota aquesta informació es remet al consolat. De fet, és en aquest punt quan es fa un treball coordinat, donat que amb el consolat es tramita la documentació dels menors que no duguin els papers perquè han quedat a Ucraïna o bé perquè no els tenen. L'òrgan encarregat de formalitzar l'acollida i monitorar cadascuna de les situacions és l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció. Un altre dels aspectes que es tramita és l'escolarització de cada infant i les seves respectives targetes sanitàries. Serà més endavant quan es concedeixi la custòdia definitiva a partir de més valoracions.
Per a més inri, s'ha elaborat un model d'informe que permet notificar dels casos d'infants i adolescents d'origen ucraïnès no acompanyats que cal regularitzar. Segons ha informat Patrícia Plaja a la roda de premsa posterior al Consell Executiu d'aquest dimarts, el model el tenen els departaments de Salut i Educació, els Mossos d'Esquadra o els equips de serveis socials. I, per últim, en el cas d'aquells menors que no tinguin documentació i que la condició de menors d'edat no es pugui acreditar amb certesa, el protocol determina que han de ser els cossos i forces de seguretat de l'Estat els que posin aquests fets de manera immediata en coneixement del Ministeri Fiscal.