Segons una enquesta encarregada per Plataforma per la Llengua a l'empresa GESOP, 3 de cada 10 catalanoparlants tenen el mòbil en castellà i només el 24% del total dels joves el tenen en català. L'enquesta determina que 1.350.000 catalans es plantejarien canviar de sistema operatiu per tenir l'assistent de veu del mòbil en català. Ho diu l'enquesta encarregada per Plataforma per la Llengua a l'empresa GESOP, que desglossa les dades segons el sistema operatiu que tenen i concreta que serien 925.000 els que podrien abandonar Android i 275.000 els que podrien prescindir de l'iPhone. La diferència en nombres absoluts es deu al fet que, com assenyala la mateixa enquesta, aproximadament el 70% catalans disposa actualment d'un mòbil Android i només al voltant del 20% tenen un iPhone. De fet, el percentatge d'usuaris disposats a canviar de sistema operatiu per tenir l'assistent en català és similar entre els usuaris de tots dos sistemes.

Assistent de veu

Cap dels assistents de veu que existeixen ara no parla català: ni Bixby (Samsung), ni Alexa (Amazon), ni Siri (Apple), ni Google Assistant ni cap altre. Siri, l'assistent dels Iphone, parla una vintena d'idiomes, entre els quals el suec, el finès, l'hebreu, el danès o el noruec, llengües amb un pes demogràfic similar o inferior al del català, mentre que Alexa, l'assistent d'Amazon, només és capaç de parlar vuit idiomes. Pel que fa a la comprensió de la llengua, l'únic assistent que és capaç d'entendre el català és el Google Assistant, l'assistent de veu del sistema Android, que també és el que encapçala el rànquing pel que fa al nombre de llengües parlades: gairebé una cinquantena. Encara que el català, malauradament, no forma part d'aquestes llengües, si tenim en compte que en són moltes i que el català ja l'entén, no seria d'estranyar que Google Assistant fos el primer assistent de veu a expressar-se en català.

Una altra de les qüestions que es revelen en l'enquesta encarregada per l'ONG del català, és que els catalanoparlants encara tenen marge per canalitzar els dispositius electrònics i posa de manifest que el 28,7% tenen configurat el mòbil en castellà. En el cas dels castellanoparlants, només el 3,6% el té en català, un percentatge inferior al dels que el tenen en anglès, que són el 4,2%. Si s'observen les dades per grups d'edat i no per llengua d'ús habitual, les dades encara són més preocupants. El 39% de les persones més grans de 65 anys, té el mòbil en català. Aquest percentatge baixa fins al 24% en el cas dels que tenen entre 16 i 29 anys. Donant un cop d'ull a tots els grups d'edat, es pot veure que l'edat i l'elecció del català al sistema operatiu són directament proporcionals.   

Missatgeria instantània

Segons l'Informe Cat 2020 elaborat per Plataforma per la Llengua, només dues de les vuit aplicacions de missatgeria instantània més usades de l’estat espanyol es resisteixen al català. Una observació de la Plataforma per la Llengua ha pogut constatar que la llengua catalana gaudeix de molt bona salut en les aplicacions de missatgeria instantània, tot i que es tracta d’un sector en evolució constant. Aplicacions d’ús massiu en l’àmbit lingüístic, com WhatsApp, Telegram, Signal o Facebook Messenger, utilitzen el català com a opció de configuració. No obstant això, continua bandejat en dues de les vuit aplicacions de missatgeria instantània més descarregades de la botiga de Google Play de l’estat espanyol. 

Un projecte a les xarxes que gaudeix de bona salut és la wikipèdia en català, la Viquipèdia. Després d’acumular més de 600.000 articles en dinou anys de vida, l’enciclopèdia lliure, gratuïta i col·laborativa disposa d’altres indicadors que en demostren la vitalitat. Un d’ells fa referència als 1.000 articles fonamentals que la Wikimedia Foundation –el paraigua internacional de Wikipedia– demana a les diferents versions lingüístiques. La versió en català porta 10 anys, en primer lloc, tot i que la llista es modifica lleument cada mes, amb una puntuació del 99-100% i més de 30.000 caràcters per article.