Acaba l'any i toca recapitular i valorar. Així ho ha fet Forbes, després d'analitzar els canvis socials, polítics i econòmics que han marcat el 2021 han elaborat la seva coneguda llista de Les 100 dones més poderoses del món. Enguany ens trobem amb algunes sorpreses, com el desterrament de l'excancellera Angela Merkel, qui havia estat una figura històrica encapçalant aquestes llistes. 

Aquest 2021 la llista la capitaneja una dona més aviat poc coneguda: MacKenzie Scott. Que pot ser que faci una dona que desbanqui a la cancellera més valorada de la història d'alemanya (i Europa)? Doncs és multimilionària i filantropa, dues etiquetes que sovint van juntes.

La fortuna de Scott prové del seu divorci amb el seu marit des de feia 25 anys: Jeff Bezos, fundador d'Amazon. El que destaca Forbes del poder de Scott no és d'on sorgeix la seva fortuna sinó en què l'empra. La multimilionària va publicar a Twitter en divorciar-se l'any 2019 que es comprometia a regalar almenys la meitat de la seva riquesa al llarg de la seva vida. Fet decisiu per Forbes per coronar-la com la dona més poderosa d'aquest any. 

Només incorporacions 

Hi ha noves debutants a la llista de dones més poderoses. Algunes venen de camps professionals molt prestigiosos com per exemple la immunòloga i cofundadora de BioNTech, Özlem Türeci, que entra per primer cop al lloc 48 de la llista. 

També debuten a la llista figures polítiques com la presidenta de Tanzània, Samia Suluhu Hassan, que ha estat fonamental en la implementació dels protocols Covid al seu país.

Moviments dins la llista 

N'hi ha que ja són històriques d'aquesta mena de llistes, però que en funció de l'any veuen com la seva posició escala o s'enfonsa. Enguany entre les que milloren la seva situació a la llista es troba: Ana Patrícia Botin, qui arriba a lloc número 7 i se situa al top ten. 

Una altra que ha escalat posicions ha estat Kamala Harris, qui ara que ostenta el càrrec de vicepresidenta dels Estats Units ha desbancat a Christine Lagarde, presidenta del Banc Central Europeu, en el segon lloc de la llista. 

Del camp de la política també puja posicions la presidenta de Taiwan, Tsai Ing-wen. La revista considera que ha de pujar 28 llocs en la llista fins el numero nou per la seva "adhesió a la llibertat i la democràcia davant de l'augment de la pressió de la Xina".

Mentre unes puges altres baixen i a tota velocitat. La reina Isabel II ha caigut 24 llocs fins al número 70. Forbes ho justifica al·legant que ha fet menys aparicions públiques i que la crisi de reputació de la corona britànica, en especial el cas del príncep Harry i Meghan Merkel. 

 

 

Imatge principal: La vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, a la llista Forbes de dones més poderoses / Efe