El boom que ha provocat la variant òmicron de la covid ha obligat als governs d’arreu del món a adoptar noves mesures contra el virus. Una d’elles ha estat el retorn a l’ús de mascaretes tant en interiors com en exteriors, però alguns països han anat més enllà i han especificat quines són les mascaretes que cal portar en cada situació. A diferència d’Espanya, on no hi ha una normativa sobre això, alguns estats europeus han imposat l’ús de les mascaretes FFP2, ja que protegeixen cinc vegades més que les quirúrgiques.

Per posar-ne alguns exemples, Itàlia ha fet obligatori l’ús d’aquest tipus de mascaretes al transport públic, a les aules i als espais tancats d’oci, Àustria l’ha imposat fins i tot en exteriors i França les fa servir per a tots els treballadors públics.

I és que davant una variant tan contagiosa com la que predomina ara mateix, els estudis són clars: l’ús de les FFP2 és l’idoni en qualsevol situació. Segons les darreres investigacions de les universitats de Yale i de Stanford, si dues persones duen posada aquesta mascareta correctament, el temps de contagi pot ser d’unes 25 hores, mentre que si es produeix la mateixa situació amb dues mascaretes quirúrgiques, estarien infectades en menys d’una hora. Pel que fa a les mascaretes de roba, la seva eficàcia és molt baixa. L’estudi apunta que el contagi es produiria en menys de mitja hora. 

TAULA INFO CONTAGIS

Què diu la normativa espanyola?

En aquests moments, a l’Estat espanyol han de portar obligatòriament mascareta totes les persones de sis anys o més tant a l'exterior com a l'interior. Només hi ha dues excepcions: quan s'està practicant esport o si es pot mantenir una distància mínima d'un metre i mig amb persones no convivents. D’altra banda, estan exempts de no utilitzar-la les persones que tinguin dificultats respiratòries o ho tinguin contraindicat per motius de salut. En cap cas, però, s'especifica quina ha de ser la mascareta.

És per això que alguns experts com el físic Àlex Arenas, investigador en sistemes complexos i professor de la Universitat Rovira i Virgili, ja han demanat als governs que imposin l’ús de les mascaretes FFP2 i en facilitin l’accés. Les FFP2 són més cares que les quirúrgiques, entre 1 i 1,5 euros la unitat, perquè és un producte més complex, amb un IVA del 21%. La baixada de l'IVA acordat pel govern espanyol el novembre passat només va afectar les mascaretes quirúrgiques, més assequibles, que és del 4%. Davant l'elevat cost d'aquest tipus de protecció, hi ha qui en demana fins a dos euros. Arenas reclama un nou pacte per abaixar el preu perquè siguin més assequibles. 

mascarilla FFP2 coronaviris EP

Arenas no és l'únic que ho ha demanat. El Consell General de la Infermeria ha fet públic un comunicat en què considera "primordial" l'ús de les mascaretes tipus FFP2 en llocs tancats i concorreguts i reclama que s'abaixin els impostos que les graven.