Al llarg de la pandèmia les autoritats sanitàries han canviat constantment els criteris sobre quant temps cal que passi entre que una persona s’infecta de coronavirus i rep la vacuna. Aquest vaivé ha creat desconcert entre la ciutadania, especialment ara que s’està duent a terme la campanya de la tercera dosi. En aquests moments, s’ha fixat el termini de cinc mesos per rebre la pauta de vacunació després d’haver-se contagiat, però alguns experts alerten que posar dosis indiscriminadament a tothom és imprecís i irracional. Per això, asseguren que caldria vacunar de manera individualitzada segons l’estat d’immunitat de cada persona. És possible?

La resposta és que sí. Fins ara per fer-se una prova d’immunitat s’havia d’anar a un laboratori, però ara l’Hospital Universitari de les Canàries ha creat un test molt fàcil i ràpid. Es tracta d’una prova que es fa a la pell i que indica si el pacient necessita més reforç contra la covid. 

Com funciona?

Aquest test permet identificar els limfòcits T específics per a la proteïna Spike en una persona vacunada o que hagi contret el coronavirus. Per fer-ho, s'introdueix amb una punxada a la pell un tros de la proteïna Spike del virus al pacient. Si l’individu té una protecció alta — bé pels efectes de la vacuna o per haver passat el virus—, es produirà una reacció inflamatòria, amb una vermellor a la pell. Segons la vermellor, es podrà mesurar el grau d’immunitat i, per tant, valorar si cal una dosi de reforç.

test immunitat Covid - hospital de les canàries

El test d'immunitat / Hospital de Canàries

Segons explica Yvelise Barrios, immunòloga de l'Hospital de les Canàries, la prova es basa en el mateix principi que el test elaborat per a la tuberculosi, però adaptat en aquest cas per a la infecció contreta per coronavirus.

A més, afirma que té una alta fiabilitat ara mateix, ja que tot i que la variant òmicron ha mostrat més capacitat d'escapar a la neutralització de la vacuna, no ho fa tant a l'acció dels limfòcits T. 

Es pot comprar?

L’Hospital de les Canàries va desenvolupar aquesta eina el passat mes de setembre, però no compta amb la infraestructura per desenvolupar el producte comercialment i tan sols està fent el test a pacients del centre. Ara, l’empresa canadenca Biovaxy ja ha comprat el test i ha assegurat que podrà comercialitzar-lo a gran escala d’aquí a pocs mesos. Això obre la porta a què tots els centres puguin fer servir aquesta prova de cara a futures campanyes de vacunació per evitar que es vacuni indiscriminadament a tota la població.

vacuna africa latinoamerica fundacio la caixa

EFE

Els experts també expliquen que vacunar de manera racional als països rics farà que arribin més vacunes als països més empobrits, on la població immunitzada és mínima. D’aquesta manera, el test canari contribuiria a una major equitat vacunacional al món, que alhora ajudarà a erradicar més ràpidament la pandèmia.