Posar dates al calendari abans d'hora és irresponsable. Així ho creu la consellera de Salut, Alba Vergés, en referència als terminis de desescalada que s'ha marcat el govern espanyol. Els indicadors per saltar de fase en el pla de desconfinament del govern espanyol són els llits d'hospitalització d'UCI i d'aguts, la tendència de nous casos i la capacitat dels centres assistencials de cada regió d'assumir nous casos i els seus contactes. Unes mesures que a Catalunya estan garantides -l'ocupació amb pacients de Covid-19 no arriba al 60%- i des del despertament de Salut esperen que es publiquin al BOE. 

Per aquest motiu, Vergés no ha descartat als micròfons de Catalunya Ràdio que "Barcelona ciutat i l'àrea metropolitana podrien no entrar a la fase 1 a partir de l'11 de maig", però sí la resta del territori català. Vergés ha estat molt crítica amb la manera com l'Estat ha concebut l'estat d'alarma, "una recentralització que queda molt lluny de la cogovernança amb què s'omplen la boca", ha apuntat. "No es poden fer calendaris abans d'hora que després haurem de gestionar nosaltres", ha lamentat Vergés, que ha tornat a demanar al govern espanyol que no s'oposi al pla de desconfinament per regions català. 

"Illa coneix Catalunya"

Vergés també ha explicat que el govern espanyol no posa inconvenients a fer el desconfinament per àrees sanitàries i no per províncies, però que el ministeri de Sanitat "no decideix res fins a última hora". Vergés ha dit que la proposta catalana serà desconfinar per regió sanitària i ha assegurat que "només han d'acceptar la idea", i que té mes lògica aquesta distribució territorial que la de les províncies. "No hi posaran cap pega, així ho van dir", ha assegurat. Vergés ha lamentat, "la sensació és de poca governança i molta imposició".

La consellera ha explicat que ahir hi va haver una reunió bilateral entre el govern espanyol i el català, que va durar una hora llarga per abordar temes sanitaris i que avui hi ha la interterritorial per compartir els diagnòstics. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha defensat que Catalunya envia totes les dades i que l'Estat hauria de fer un exercici de "posar en valor aquesta informació per prendre bones decisions". 

Per últim, ha criticat que l'Estat anunciï dates concretes en la desescalada perquè el calendari "et deixa empresonat" i no té en compte la "frustració" generada si no es pot complir.