Nova variant del coronavirus anomenada delta plus. Aquesta nova variant podria propagar-se més fàcilment, segons diuen els experts del Regne Unit, on la variant ja representa el 6% dels casos nous. I no és l'únic país on s'han detectat casos d'aquesta variant. Rússia també ha informat aquesta setmana de diversos casos de la variant delta plus. També se n'han detectat alguns casos als Estats Units i Dinamarca. 

L'Agència de Seguretat Sanitària del Regne Unit (UKHSA) ho ha pujat fins a la categoria de "variant sota investigació", per deixar constància del seu possible risc. Encara no hi ha evidència, però, que provoqui una malaltia pitjor. Els científics confien que les vacunes existents haurien de funcionar bé per protegir les persones. 

La variant delta encara és la dominant al Regne Unit, però la deta plus o AY.4.2 va guanyant terreny. Els experts, segons destaca la BBC, creuen que és poc probable que despunti o bé que les vacunes no siguin eficaces davant d'aquesta variant. El mateix portal britànic recull, però, que els sanitaris destaquen que hi ha algunes proves inicials que indiquen que podria tenir una major taxa de creixement al Regne Unit en comparació amb la delta. 

Malgrat tot, encara no es considera una variant de "preocupació", una categoria que sí que té la variant delta. Hi ha milers de variants del coronavirus que circulen actualment arreu del món, i cal remarcar que els virus muten tota l'estona. La variant delta plus rep aquest nom perquè té algunes mutacions que afecten la proteïna S del SARS-CoV-2, que fa servir el virus per penetrar a les nostres cèl·lules. 

Què se'n sap fins ara?

Aquesta nova mutació del coronavirus ja té nom, es diu AY.4.2 i és descendent de la delta. Segons una estimació de François Balloux, director de l'Institut de Genètica del University College de Londres que recull La Vanguardia, aquesta nova variant podria ser un 10% més contagiosa que la mateixa delta, que ja era considerada més transmissible. 

Si es confirmés aquesta alta transmissibilitat, seria la variant més contagiosa des de l'inici de la pandèmia i podria estendre's pel Regne Unit i altres països ben ràpidament, al marge de les vacunes. 

Tot i el neguit que pugui ocasionar l'aparició d'aquesta nova variant, una dada per a la calma: no és tan transmissible com al seu dia ho van ser l'alfa o la delta, un 50% o més que qualsevol altra soca del moment. 

Cal una actualització de la vacuna?

La BBC ressalta que no hi ha evidències, ara per ara, que calgui una actualització de la vacuna per afegir més protecció per l'aparició de noves variants. És a dir, les vacunes existents, protegeixen del virus. 

 

 

 

Imatge principal: cèl·lula infectada pel SARS-CoV-2 / Flickr Niaid