Allò de l'aparició de noves variants del virus SARS-CoV-2 és realment preocupant, sobretot perquè encara s'està analitzant de què forma responen als tractaments i les vacunes. Però el cas és que a la comunitat científica no el sorprèn tant, ja que és un comportament habitual en qualsevol tipus de virus el fet de mutar per adaptar-se a les diferents situacions que es va trobant. Ara, des dels Estats Units, n'han informat que s'ha identificat una de nova "potencialment preocupant" a la ciutat de Nova York i a tot el nord-est.

La variant del Regne Unit, que ara sembla que va camí de convertir-se en la majoritària a Espanya, va aparèixer al desembre. Des d'aleshores, científics de tot el món han estat al corrent d'altres d'identificades en llocs com Sud-àfrica i el Brasil. La preocupació és que certes variants podrien ser més transmissibles i potser més mortals, i que les vacunes actuals no protegiran prou les persones.

Vacuna (1)Com succeeix amb totes la variants que sorgeixen, la ciència es pregunta si les vacunes seran capaces de ser efectives davant d'elles

La variant de Nova York, denominada B.1.526, té un "conjunt únic de mutacions de pic", que els científics de la Universitat de Colúmbia diuen que "podrien amenaçar l'eficàcia de les actuals teràpies amb anticossos i vacunes".

Les troballes preliminars de l'equip s'han publicat ja, però encara falta fer verificacions. Els investigadors van examinar 1.142 mostres positives de COVID recollides de pacients entre l'1 de novembre de 2020 i el 15 de febrer de 2021. Durant aquell temps, van observar un augment constant de persones amb la variant del coronavirus, i aquestes persones provenien de veïnats de tot l'àrea metropolitana de Nova York. En general eren persones grans i van ser hospitalitzades amb més freqüència, segons la investigació.

Per separat, un equip de l'Institut de Tecnologia de Califòrnia va desenvolupar un programari per buscar mutacions específiques al virus. La variant B.1.526 va representar aproximadament una quarta part de les seqüències virals de l'àrea de Nova York examinades aquest mes. Els resultats d'aquesta investigació, publicats dimarts, també es consideren preliminars.

En principi, encara que les variants generen preocupació, els científics creuen que en aquest moment no hi ha raó per creure que l'efectivitat de les vacunes es veurà afectada. Però clar, aventurar-se amb aquesta pandèmia no sempre dona els resultats pensats, així que han advertit que es necessiten estudis més exhaustius per avaluar l'efectivitat de la vacuna en el futur.

VacunaciónEn principi es creu que la nova variant no tindria per què afectar l'efectivitat de les vacunes

Tant Pfizer com Moderna van anunciar aquesta setmana que estan estudiant possibles dosis de reforç de les seves vacunes COVID de dues dosis com una possible protecció contra les variants en evolució.

La variant del Regne Unit coneguda com a B.1.1.7, per exemple, actualment es creu que és un 50% més transmissible que la soca natural del coronavirus i als Estats Units representa aproximadament el 10% dels casos, un augment de l'1% al 4% en poques setmanes. A Espanya, depèn de les regions, suposa entre el 4 i el 64% dels casos.