La leucèmia mieloide aguda és el tipus més comú de leucèmia entre les persones adultes. És un càncer dels glòbuls blancs que s'origina a la medul·la òssia quan els mieloblastos reemplacen les cèl·lules sanguínies sanes i dificulten que la sang compleixi la seva funció. En la leucèmia mielógena aguda hi ha massa tipus específics de glòbuls blancs anomenats mieloblastos.

El Vall d'Hebron Instituto d'Oncologia (VHIO), que forma part del Campus Vall d'Hebron, ha participat en un assaig satisfactori que s'ha dut a terme amb un nou inhibidor de LSD1, iadademstat, que ha mostrat la seva seguretat i tolerabilitat per primera vegada en humans com a tractament en pacients amb leucèmia mieloide aguda (LMA) refractària o resistent al tractament en primera línia amb quimioteràpia.

Hospital Vall d'HebronEl Vall d'Hebron Instituto d'Oncologia ha obert la porta de noves esperances per a malalts de leucèmia mieloide

Es tracta d'una alternativa terapèutica que pot obrir una porta d'esperança per a pacients amb un mal pronòstic. L'inhibidor Iadademstat, una molècula que intervé en la metilació de l'ADN i indueix la diferenciació de les cèl·lules leucèmiques, ha mostrat resultats positius en la fase I no randomitzada de l'assaig clínic obert ORY-1001, que avaluava la seva seguretat, farmacocinètica, farmacodinàmica i activitat antileucèmica en dues cohorts de pacients.

Els resultats de l'estudi han estat publicats a la revista Journal of Clinical Oncology, pertanyent a la Societat Americana d'Oncologia Clínica.

La primera autora d'aquest estudi és la Dra. Olga Salamero, hematòloga a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigadora del Grup d'Hematologia Experimental del Vall d'Hebron Instituto d'Oncologia (VHIO). La LMA és una malaltia la mitjana d'edat del qual són 70 anys i presenta molt malament pronòstic per a la majoria de les pacients, particularment aquells que no poden rebre tractaments de poliquimioteràpia intensius i trasplantament de medul·la òssia. Per a aquests pacients, el tractament en els últims anys es basa en l'ús d'hipometilantes en monoteràpia, amb una taxa de respostes inferior al 20% i de durada molt limitada.

L'estudi

L'objectiu principal de l'estudi va ser determinar la dosi màxima tolerada, segura i eficaç per a tots els pacients. Per a això es va dividir els pacients en dos grups, 27 en la fase d'escalada de dosi seguint l'esquema habitual de reclutament en cohorts de pocs pacients (3 +3), i 14 pacients addicionals en la fase d'extensió.

Tenint en compte la relació entre l'objectiu del fàrmac i els efectes secundaris, es va escollir la dosi de 140 µg/m2/d d'Iadademstaten monoteràpia, administrat via oral els dies 1 a 5 de cada setmana, de forma contínua, tret de toxicitat que obligués a parar el fàrmac.

Leucèmia mieloide al microscopiEls resultats de l'assaig s'han mostrat reeixits

"Com és d'esperar en els tractaments d'aquesta malaltia, tots els pacients van presentar algun efecte advers en el curs de l'estudi, encara que destaca que la majoria no es van relacionar amb el fàrmac i no es va observar toxicitat extrahematològica destacable. Això suposa que el fàrmac podria ser un bon candidat per combinar amb altres fàrmacs actius en LMA que recentment estan sorgint", justifica la Dra. O. Salamero. En la recerca també han participat la Dra. Cecilia Carpio, de la unitat d'assajos clínics del grup d'investigació, i el Dr. Francesc Bosch, cap del Servei d'Hematologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron.