L'Hospital Vall d'Hebron lidera un assaig clínic per un nou filtre, anomenat Seraph 100, desenvolupat pel Departament de Defensa dels Estats Units, que neteja la sang de virus i bacteris i que podria ser eficaç a l'hora de millorar el pronòstic dels pacients més greus de Covid.

El funcionament d'aquest sistema és similar a l'hemodiàlisi i és conegut com a Seraph 100. Està desenvolupat per l'Agència de Projectes de Recerques Avançades de Defensa (DARPA) del Departament de Defensa dels Estats Units i es validarà a l'Estat espanyol als hospitals Vall d'Hebron de Barcelona i a l'Hospital Clínic San Carlos de Madrid, que està previst que s'uneixi més tard al projecte.

Dos estudis en un

El Vall d'Hebron ja ha començat a reclutar pacients per dos assajos clínics que provaran la seva eficàcia: un amb pacients de Covid i un altre amb persones que sofreixen sèpsia.

En declaracions a Efe, el cap de Medicina Intensiva de Vall d'Hebron, Ricard Ferrer, ha destacat que tots dos estudis tenen vasos comunicants, perquè alguns pacients de Covid que arriben a un estat crític desenvolupen una forma de sèpsia: "El cos no ofereix una bona resposta immunitària i s'inflama, provocant una disfunció orgànica i per això acaben entubats", ha assenyalat l'intensivista.

Si l'assaig és efectiu en els casos d'infecció bacteriana, ha detallat Ferrer, no caldria esperar fins a determinar quin antibiòtic es necessita en cada cas i podria convertir-se en un tractament eficaç en els casos de bacteris que han desenvolupat resistència als fàrmacs.

No hi ha tractament per als casos greus

Si bé per als casos menys greus que es tracten en planta sí que existeixen fàrmacs com ara l'antiviral remdesivir, aquest no funciona en una fase crítica de la malaltia, per a la qual no hi ha un tractament estandarditzat. És per això que el filtre Seraph 100 presenta una oportunitat per als casos més greus. Al Vall d'Hebron es provarà en pacients d'UCI que estiguin entubats per una disfunció respiratòria i per problemes a altres òrgans.

Encara que ja estigui demostrat com el Seraph 100 és capaç de reduir la càrrega viral, amb aquest assaig clínic el que s'ha d'estudiar és si, en els casos d'infectats per Covid, el fet d'eliminar el virus és suficient per a disminuir la gravetat dels pacients.

Com funciona el filtre?

Aquesta nova tecnologia funciona de manera similar a la d'un sistema d'hemodiàlisi: en una sessió de 4 a 6 hores, la sang passa diverses vegades pel filtre amb l'objectiu que els patògens s'encallin al mateix i s'eliminin de la circulació sanguínia. Aquest mecanisme no té efectes secundaris i pot ser eficaç no només netejant el coronavirus, sinó també amb bacteris que estiguin afectant el sistema de la sang.

Arran de la infecció primària de tipus víric, entre un 5 i un 6% de pacients amb Covid desenvolupa, a més, una altra infecció bacteriana. En aquests casos, el nou tractament podria filtrar els dos tipus d'infecció alhora, ha precisat Ferrer.

Per al primer assaig clínic sobre Covid, que podria allargar-se uns cinc mesos, primer es provarà el filtre en 42 pacients que està reclutant el Vall d'Hebron, per després passar a una mostra més gran si es comprova que pot ser eficaç, ha detallat Ferrer.

Foto principal: el filtre Seraph 100 / Efe