Les dades empíriques, segons els experts, cada vegada són més alarmants. La viròloga i investigadora del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa i coordinadora de la Plataforma de Salut Global de el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Margarita del Val, avisa que ja hem entrat en un estadi més elevat de la pandèmia: "De fet ja estem en una quarta onada, perquè des del punt de vista matemàtic hi ha hagut clarament quatre onades diferents i separades: primer patim la de primavera, després la d'estiu i, abans que aquesta baixés molt, va començar la tardor i amb el fred va tornar a pujar. La baixada que hi va haver va ser en realitat el solapament de dues muntanyes, la d'estiu amb la de tardor. Ara hi ha hagut una altra baixada però no hem reduït tant la incidència i ja està començant una altra onada".

Després de donar el raonament, conclou: "Per a mi és la quarta sense cap mena de dubte. Estem pujant l'onada d'hivern, motivada per les compres prenadalenques i les reunions de la nit de Nadal, Cap d'Any i Reis. Aquestes estan separades per una setmana, el temps en què, si t'has contagiat, el virus s'està multiplicant per encomanar més fàcilment". Així doncs, aquesta pot tenir més risc de contagi que la tercera. En una entrevista que el mateix CSIC ha publicat, Del Val també assegura que aquells que no estan vacunats també poden provocar un risc de contagi a altres ja que la immunitat és per un mateix.

Cal vacunar a qui ja s'ha contagiat?

Unes especificacions científiques que trasllada a la consideració que s'ha de fer de les vacunes. D'una banda, la investigadora demana que segueixin utilitzant les normes de protecció, com la mascareta o mans netes, de l'altra que aquells que ja han patit la Covid-19 també s'han de vacunar: "Una cosa que em pregunten sovint és si les persones que ja han passat la Covid-19 també han de vacunar-se. La resposta és 'sí'. Encara que estan bastant protegides de la següent infecció -quan hi ha reinfeccions solen ser més lleus que la primera-, la vacuna els protegeix encara més". 

Cal recordar que l'epidemiòleg de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ja va avisar en una entrevista a ElNacional.cat que la societat s'haurà de vacunar, amb molta probabilitat, d'aquí a dos anys. Així doncs, fins i tot independentment de passar la malaltia, la vacuna no dona una immunitat permanent a ningú.

Del Val complementa les explicacions i posa la mirada en els nadons: "Gairebé la meitat de les vacunes que posem als nadons no els protegeixen de la infecció, sinó del patiment, els símptomes i la mort. Les vacunes de Pfizer i Moderna i altres que arribaran poden protegir de la infecció o no. Per ara hem de fiar-nos del que s'ha observat en els assaigs preclínics amb animals; quan se'ls vacunava i després se'ls infectava, la vacuna no protegia de la infecció perquè hi havia multiplicació de virus. Això vol dir que pot no protegir de la infecció a les persones vacunades".