Les vacunes de Pfizer i Moderna per a la Covid són eficients per a les mares embarassades, les lactants, així com els seus fills, segons un estudi del Massachusetts General Hospital, Brigham and Women's HospitalRagon Institute of MGH, MIT i Harvard, publicat aquest dijous. 

Al detall, es van administrar vacunes de Pfizer BioNTech o de Moderna a 131 dones, 84 prenyades, 31 lactants i 16 no prenyades durant el 17 desembre al 2 de març del 2021. En aquest sentit, es van adonar que les dones embarassades vacunades tenien més anticossos que les que havien tingut el coronavirus. "Aquestes vacunes semblen funcionar de manera increïblement efectiva en aquestes dones", ha exposat un dels investigadors, Galit Alter, professor de medicina a l'Institut Ragon.

embarassada unsplashUna dona embarassada / Unsplash

Anticossos als nadons

A més, aquest estudi també revela que les dones tant embarassades com lactants transmeten els seus anticossos protectors als nadons a través de la llet materna i la placenta. "Gairebé totes les mares rebien un nivell bastant decent d'anticossos contra els seus nadons", ha explicat Alter, segons unes declaracions que recull la cadena nord-americana CNN. Ara bé, amb tot, ha advertit que encara falten més estudis per determinar quant duren aquests anticossos protectors de la Covid en els nounats. 

L'informe també remarca que, malgrat que es van trobar nivells similars d'anticossos de dones vacunades amb els tractaments de les dues farmacèutiques, Alter ha matisat que s'han trobat nivells més elevats d’anticossos IgA en dones embarassades que van rebre la vacuna Moderna. Aquests anticossos, ha puntualitzat, es poden transmetre de manera més eficient als nadons durant un període de temps més llarg. "Hi ha algunes raons per pensar que tenir nivells més alts d'immunitat a les IgA pot ser més protector", ha argumentat Alter.

Aquest no és el primer estudi que revela que les dones embarassades podrien transmetre els seus anticossos als nadons, ja que el dilluns es va presentar un altre de la Universitat de Duke, en el qual s'assegurava que les dones embarassades podrien transmetre els anticossos als nadons a través del cordó umbilical. 

A més, el passat 17 de març, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va comunicar que la vacuna Jansen també es podia utilitzar en dones embarassades i lactants

nadó unsplashUn nounat / Unsplash

Manca d'estudis

D'altra banda, el Centre de Control de Malalties (CDC, en les seves sigles en anglès) ha descobert que les dones embarassades o lactants no registren més efectes secundaris o més intensos que la resta de la població.

En un primer moment, les dones embarassades no es van incloure en els estudis preliminars de les farmacèutiques sobre les vacunes de la Covid. Ara bé, segons la CDC les persones embarassades amb la Covid tenen un major risc de patir malalties greus i poden tenir un major risc de tenir efectes adversos com el part prematur. Per això, aquest organisme espera estudiar la seguretat dels tractaments de Pfizer, Moderna i AstraZeneca en aproximadament 13.000 embarassades. L’agència utilitzarà un registre específic d’embaràs segur, en el qual, de moment, s'han inscrit unes 3.612 dones embarassades des del 22 de març. "Aquesta és una necessitat urgent, perquè no només protegim una persona en aquest esforç vacunal, sinó que protegim dues persones al mateix temps", va dir Alter.

 

Imatge principal: Una mare amb el seu fill nounat