Mentre a la majoria de països europeus la Covid-19 es comença a trobar sota control, es relaxen les mesures restrictives i s'assoleixen nous records de vacunació, a Moscou la situació és totalment la contraria. Ahir, a la capital russa es va assolir un nou record de contagis des que va començar la pandèmia: 9.056 casos registrats en un sol dia, i 47 morts. Per les autoritats, aquesta situació es deu a dos grans factors: l'incompliment de les mesures sanitàries per part dels ciutadans i la seva renúncia a vacunar-se.

El president Putin va voler deixar clar el caràcter voluntari de la vacunació quan aquesta va començar, però ara, el plantejament ha canviat. Per això, l'ajuntament de la capital ha decidit ordenar la vacunació obligatòria a, com a mínim, un 60% dels treballadors del sector dels serveis, a banda d'endurir altres mesures sanitàries. I la capital no és l'única regió que s'ha vist forçada a obligar la vacunació, també ho han fet les regions de Kémerovo, Sajalín i Tula. 

Anastasía Rakova, tinent d'alcalde a l'ajuntament de la capital, ha assegurat que l'obligació, que va entrar en vigor dimecres, ja ha començat a tenir efectes: el dijous es va multiplicar per quatre el nombre de sol·licituds de cites per vacunar-se.
 

Una vacuna pròpia en què no confien 

Fins avui, a Moscou s'han vacunat 1'8 milions de persones (1,5 amb la pauta completa), que representen un 14% dels seus gairebé 12 milions d'habitants. Aquest percentatge és fins i tot inferior si ens fixem en les dades de tot el país. En total hi ha 19,4 milions de persones vacunades amb almenys una dosi, fet que representa un 10,3% de la població. Aquí, un 28,6% dels catalans ja porten la pauta completa. 

 

Rússia compta amb quatre vacunes contra la covid de producció pròpia: Sputnik V, EpiVacCorona y CoviVac (dos dosis), i la monodosi Sputnik Light. Així i tot, és evident que la campanya avança a un ritme extremadament lent. En gran prat, això es deu al fet que una majoria de la població del país, un 62%,  no es vol vacunar amb la vacuna Sputnik V, segons una enquesta realitzada el maig pel Centre Levada. Aquesta és el preparat del qual se'n produeixen més dosis i segons els seus fabricants, té una eficàcia del 97%.

Rússia no és ni de lluny l'únic país que l'administra als seus habitants, però l'Agència Europea dels Medicaments encara no ha aprovat la seva utilització a Europa. El passat abril, però, es va saber que Ayuso s'havia plantejat comprar-ne dosis encara que s'hagués aprovat. 

Incentius insuficients 

Des del Kremlin, el seu portaveu Dmitri Peskov ha negat de manera taxativa que el rebuig de les persones a vacunar-se sigui una manifestació de desconfiança en les autoritats, però ha reconegut que la campanya d'informació sobre els seus beneficis no ha tingut l'impacte desitjat. A Rússia, però, han anat més enllà d'explicar simplement els efectes positius de la vacunació: han utilitzat diferents incentius com a reclams perquè els ciutadans es vulguin protegir contra el virus.

Així i tot, les targetes regal per pensionistes, sortejos d'automòbils o fins i tot un apartament no han estat suficients perquè els russos s'hagin animat a vacunar-se. A què tenen por? En declaracions a EFE, Anna, una estudiant russa de 18 anys considera que la gent tem els efectes de la vacuna: "no estem suficientment informats de com és la vacuna, com funciona". Respecte a la vacunació obligatòria, Efe Valeri, un empleat públic, s'hi mostra a favor, però sempre "tenint molta cura, perquè implica certs riscos".