Els efectes de les pantalles en la nostra salut estan en constant avaluació. Des del seu impacte en el desenvolupament cerebral, fins a la seva interferència en el son, són múltiples els estudis que analitzen com està afectant-nos aquests dispositius amb què passem gran part de la nostra vida i a què dediquem més hores que a qualsevol altra activitat. Ara, un nou estudi publicat a la revista The Lancet ha revelat el vincle que existeix entre el temps davant una pantalla i el risc més gran de patir miopia, tant en nens com en joves.

La investigació ha estat duta a terme per investigadors i experts en salut ocular de Singapur, Austràlia, la Xina i el Regne Unit. En total, els experts van examinar més de 3.000 estudis que analitzen l'exposició a dispositius amb pantalla i el desenvolupament de miopia en persones d'entre 3 mesos i 33 anys.

Després d'analitzar i combinar estadísticament els estudis disponibles, els autors han acabat que els alts nivells de temps davant la pantalla de dispositius com els telèfons mòbils, s'associa amb un risc 30% major de miopia. Quan es combina amb un ús excessiu de l'ordinador, el risc s'eleva al voltant del 80%, una xifra considerable.

Home ordinador

La investigació posa en relleu un problema important, sobretot tenint en compte l'increment en l'ús de les pantalles que s'ha produït en milions de nens de tot el món arran del confinament derivat de la pandèmia i l'extensió de les classes en línia després del tancament d'escoles i universitats.

Segons Rupert Bourne, professor d'Oftalmologia en l'Institut d'Investigació de la Visió i els Ulls de la Universitat Anglia Ruskin (ARU) i autor de l'estudi, "s'espera que al voltant de la meitat de la població mundial tingui miopia per a 2050, un problema de salut que està augmentant ràpidament. El nostre estudi és el més complet fins ara sobre aquest tema i mostra un vincle potencial entre el temps davant la pantalla i la miopia en els joves".

Els experts demanen que es dugui a terme una investigació urgent per ampliar i comprendre millor com l'exposició a dispositius digitals pot afectar els nostres ulls i visió. "També sabem que les persones subestimen el seu propi temps davant la pantalla, i per això els estudis futurs haurien d'utilitzar mesurades objectives per capturar aquesta informació", assegura l'expert.

La miopia es produeix per un problema de refracció a l'ull. Les persones que la pateixen, no refracten correctament la llum, la qual cosa produeix un problema d'enfocament i deriva en què no es percebin nítidament els objectes que estan a una certa distància de l'ull.