La vacuna anti-Covid ha aparegut com el pas previ per a una tornada a la 'normalitat'. Ara bé, també ha generat frustracions, retard en la distribució i alguna enganxada entre la Unió Europea i AstraZeneca pel no compliment del contracte firmat. Als Estats Units, la cosa ha anat més enllà. La vacunació contra el coronavirus ha generat en alguns estats el que podria ser una amenaça: el turisme de vacunes.
Florida, Nova York, Califòrnia i Texas són alguns dels estats que han començat a prendre mesures per evitar que alguns turistes d'altres parts del país o estrangers puguin vacunar-se.
Segons recull la BBC Mundo, alguns casos són mediàtics. Com és el cas del presentador de televisió Juan José Origel, de 73 anys, que va compartir una fotografia a les xarxes socials mentre era vacunat. "Quina tristesa que el meu país no em va donar aquesta seguretat", detallava a Twitter. Mèxic ha limitat l'oferta de vacunació per a la població general. També diverses personalitats argentines han passat per una experiència similar i expliquen que no exigeixen ser resident, vacunen a qualsevol persona que tingui més de 65 anys.
Mesures per evitar el turisme de vacunes
Però les coses han canviat. A Florida alguns residents s'han quedat sense vacuna per falta de dosis, fet que ha provocat malestar. En aquest sentit, el govern ha anunciat nous requisits per obtenir la vacuna, com per exemple, una prova de residència.
"No es permet el turisme de vacunes. És detestable, la gent no hauria de venir aquí a rebre una vacuna i marxar volant", detallava el director d'emergències de Florida, Jared Moskowitz, en un comunicat del qual també es fa ressò la cadena britànica.
El mateix departament de Salut de Florida explicava a la BBC que s'havien detectat prop de 52.000 persones vacunades que no eren residents del territori. Això implica que, o bé procedeixen d'altres estats dels EUA o bé d'altres països. Sigui quina sigui la seva procedència, van rebre una vacuna anti-Covid.
Diferències entre estats
La majoria d'estats tenen plans de vacunació similars i la majoria prioritzen al personal sanitari, gent gran i treballadors de primera línia. Alguns governs, però, pel barem per a la gent gran, varia. Mentre que en alguns estats se situa als 75 anys, en d'altres és als 65.
A Nova York, han detectat canadencs a la recerca de vacunes i ara han incrementat també els controls. La gent gran ha de tenir una prova de residència i els treballadors de primera línia han de demostrar un certificat de treball que demostri que treballen en aquest estat.
Califòrnia també demana un certificat del lloc de treball tot i que, ara per ara, no es demana una prova de residència per als majors de 65, segons recull la mateixa cadena britànica.
Imatge principal: una treballadora sanitària prepara una dosi de vacuna anti-Covid per a ser injectada / Efe