El cap de medicina preventiva de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha explicat aquest dissabte que la situació actual de la pandèmia de la Covid és "complicada" i que hem entrat en una "progressió molt difícil de controlar". Per això, ha assegurat: "Estaríem més a prop del descontrol, que de recuperar el control". 

Per això, ha reclamat mesures més contundents per reduir la mobilitat i les interaccions socials amb la finalitat de controlar la pandèmia de coronavirus. "Calen mesures que complim la majoria dels ciutadans perquè ens ho creiem o perquè ens obliguen a fer-ho", ha indicat el professional sanitari en una entrevista a Catalunya Ràdio on, de moment, ha descartat la necessitat d'implementar un confinament global com el que es va decretar el 14 de març. 

Trilla ha fet aquestes declaracions després que ahir el Govern demanés al govern espanyol que decreti un estat d'alarma territorialitzat i descentralitzat a Catalunya, el qual la seva gestió recaigui sobre la Generalitat que preveu aplicar un toc de queda nocturn per evitar, entre altres, botellots o festes il·legals.  

PCR Borges blanques / ACNUna sanitària realitza un test PCR a un pacient en un cribratge massiu a les Borges Blanques / ACN

Pressió als hospitals

En el cas de Catalunya les dades estan fora de control. En les darreres 24 hores s'han sumat 6.073 nous contagis i 150 defuncions per Covid-19, mentre que el risc de rebrot augmenta de forma exponencial i se situa en el 713,37, mentre que ahir era de 635,71.

Aquesta situació, segons Trilla, es comença a notar en els hospitals on es registren pressions en els serveis d’urgències, les hospitalitzacions i la UCI. A  més, ha recordat que l’atenció primària ja fa molts mesos que està desbordada arran de la pandèmia de coronavirus. De fet, segons les dades publicades pel departament de Salut aquest dissabte, actualment, hi ha 1.743 pacients ingressats per coronavirus als hospitals i 325 a l'UCI.

Davant aquesta situació, Trilla ha destacat que Catalunya no es pot tornar a permetre una situació com la del mes de març, per la qual cosa es requereixen mesures "contundents i curtes" per "frenar aquesta progressió tan terrible que porta la segona onada". 

Mesures selectives

Tot i això, Trilla ha exposat que s'ha d'intentar aplicar un confinament global, per la qual cosa s'ha de ser més selectiu a l'hora d'implementar les mesures. "Crec que alguna cosa més de les que estem fent ara s’hauran de fer, però, sempre hem d’analitzar si aquestes mesures actuals han tingut un realment un impacte real o no", ha defensat el metge. 

El problema, ha matisat, és que el virus "està pitjant l'accelerador a fons", mentre que nosaltres hem reduït la marxa. "El virus corre més que nosaltres, clarament. Per això, haurem d’aplicar mesures més restrictives. Si poden ser confinaments més selectius, de durada curta, jo crec que aquesta seria la idea", ha argumentat. 

En aquest sentit, ha apuntat que, des del seu punt de vista, prioritzaria continuar amb l'activitat econòmica essencial, les escoles i alguna cosa més, però ha advertit: "Calen mesures més dures".