No és gens fàcil rebre un diagnòstic de càncer de mama. I encara menys quan et diuen que te l’han trobat tard, que és metastàsic. El món et cau al damunt i et capgira tots els paradigmes. I més en casos extrems com el de la Laura Escobar, pacient de 43 anys. Té un tumor triple negatiu, considerat el més agressiu de tots els subtipus. I el té en estadi IV, és a dir, que s'ha propagat a altres parts del cos. Es considera incurable però sí que en alguns casos es pot convertir en una malaltia crònica. Els metges tenien clar el tractament a seguir, el Trodelvy, un fàrmac innovador aprovat per la Unió Europea el novembre de l'any passat. Era l'única teràpia que literalment li podia donar vida, obrir-li horitzons i oferir certeses després d'haver-ho provat tot, des de la quimioteràpia fins al tractament hormonal, passant per diverses extirpacions. Però va topar amb el mur de la burocràcia. Els maldecaps van arribar quan es va trobar amb les negatives de la seguretat social i de la seva mútua a finançar-lo, perquè encara no havia estat autoritzat per les autoritats espanyoles, a diferència del que ja han fet França o Alemanya.

La Laura va decidir denunciar públicament el seu cas després que ella i la seva família caiguessin al pou de la desesperació i la frustració. Després d'haver pagat gairebé 30.000 euros en només dos mesos acudint a la sanitat privada. Finalment, un cop feta la denúncia pública, el Departament de Salut va accedir a finançar el fàrmac per als casos en què no funcionin altres tractaments. En aquest cas va ser possible, després d'una lluita individual. Però no és la tònica dominant. La ciència avança mentre les autoritats i la burocràcia només posen traves. Un recordatori de tot el que queda per fer en una jornada com el 19 d'octubre, dia mundial contra el càncer de mama

Justament l’accés als tractaments és un hàndicap que ha estat llargament denunciat per associacions de pacients i pels mateixos professionals de l’oncologia. Segons l’informe europeu WAIT (Wating to Access Innovative Therapies, Espera per accedir a teràpies innovadores), passen una mitjana de 517 dies des que un medicament és aprovat per les autoritats europees fins que és accessible pels pacients a Espanya. Unes xifres que contrasten molt amb la resta del continent: 113 dies a Alemanya, 240 dies a França o 340 dies al Regne Unit. A principis d'aquest any, dels 160 medicaments aprovats per Europa entre el 2017 i el 2020, a l'Estat espanyol només garantia l'accés al 53%, davant del 92% d'Alemanya, el 79% d'Itàlia o el 66% de França. En el cas del càncer de mama, una desena de tractaments estan pendents d’aprovació per part de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, malgrat haver rebut ja l’aval de l’Agència Europea del Medicament. Alguns fa més de dos anys que es troben en llista d’espera. 

Les xifres són les que són. L'any passat a Espanya van ser diagnosticats fins a 34.750 nous casos de càncer de mama, un augment del 2,36%, segons les dades de la Xarxa Espanyola de Registres de Càncer. Va ser el segon més diagnosticat (el primer en dones), després del de còlon i recte (43.370) i per davant del de pulmó (30.948) i pròstata (30.884). Un 20% d'aquests diagnòstics acaba convertint-se en metastàsic, un estadi que provoca la mort de més de 6.000 pacients cada any a l'Estat espanyol.

Sense resposta del Ministeri

La pressió d’associacions i professionals per posar fi a aquests retards ha estat una constant. El passat juliol, de la mà de les diputades de Junts per Catalunya Míriam Nogueras i Pilar Calvo, van aconseguir aprovar una resolució al Congrés dels Diputats en el marc del debat de política general. Entre altres coses, el text instava el govern espanyol a agilitzar els terminis d’autorització i incorporació dels medicaments per al càncer metastàsic, “no superant, en cas, el període de 180 dies que estableix la llei”. En la mateixa línia, la setmana passada, la Federació Espanyola de Càncer de Mama publicava un manifest en què posava de manifest "la preocupació que hi ha entre els pacients" i exigia solucionar urgentment "els problemes d'accés als medicaments innovadors", especialment per als casos de pitjor pronòstic. Però continuen sense una resposta del Ministeri de Sanitat. La iniciativa del Congrés va sortir endavant malgrat el vot en contra del PSOE, a la teulada del qual hi ha la pilota.