Dues teories sense confirmar sobre l’origen del coronavirus de la covid-19 han estat posades en solfa per una investigació de The Washington Post. Malgrat que cap té evidències sòlides al darrere, circulen promogudes per l’entorn trumpista per carregar els neulers de la pandèmia sobre el Laboratori Nacional de Bioseguretat i l'Institut de Virologia, dues institucions de recerca situades a Wuhan, la ciutat xinesa on es va originar  el brot zero de la pandèmia. El diari explica que no hi ha evidència que el virus s’hagi fabricat en laboratori, que sigui part d’un programa secret de guerra biològica, ni que provingui dels esmentats laboratoris.

El Post conclou que “és comprensible que molts cerquin un culpable. Però és més probable que [l’origen de la pandèmia] sigui una cadena de petits errors que una gran conspiració”.

La primera teoria, “clarament falsa”, diu el diari, explica que el virus és una creació destinada a la guerra biològica. La va fer circular The Washington Times, un diari trumpista que sol promoure tota quanta teoria de la conspiració corre en aquest entorn. Se’n van fer ressò el senador republicà Tom Cotton i un antic oficial de la intel·ligència militar israeliana, Dany Shoham, que no va voler parlar amb el Post.

“Els experts que suggereixen que el virus era artificial es basen en una mala comprensió de com funciona ciència”, diu el diari. “El genoma i les propietats del virus no indiquen de cap manera que es tracti d'un virus artificial”, afegeix Richard Ebright, catedràtic de biologia de la Universitat Rutgers. Un article a Science, publicació de referència científica, explica que les característiques del virus de la covid-19 indiquen que no es tracta d'un organisme de disseny.

Al febrer, aquesta teoria conspirativa va perdre força per donar-ne pas a una altra, igualment improbable: Que un virus natural s’hauria escapat accidentalment d’algun dels laboratoris de Wuhan. És cert que el Centre Xinès de Control i Prevenció de Malalties a Wuhan feia recerca sobre coronavirus de rat-penats, recerca que alguns científics jutjaven arriscada. També se sap que el Departament d'Estat dels EUA va palesar en dues notes diplomàtiques la seva preocupació pels baixos estàndards de seguretat dels laboratoris de Wuhan.

“Tot això no vol dir, però, que aquest virus [el de la covid-19] s’estudiés als laboratoris de Wuhan, menys encara que es filtrés accidentalment”, conclou el Post. Molts científics dubten que hagi estat així i, ara per ara, no hi ha cap prova ni evidència en aquest sentit.

The New York Times es feia ressò aquesta setmana que un investigador del laboratori, infectat accidentalment, havia anat a dinar al mercat d’animals de Wuhan, on se situa el punt zero de la pandèmia, a prop d’una estació de tren. El reportatge, sense evidència, ho donava per fet, encara que el seu tema no era aquest sinó com la malaltia s'havia escampat pel món —aquí sí aporta dades precises.

The Washington Post sí que confirma la manca de transparència i l’ocultació de dades del govern xinès. Aquesta circumstància, i el fet que van censurar als metges que van alertar d’una nova malaltia, ha encés el foc de les altres teories conspiratives. També el fet que alts funcionaris xinesos, com el portaveu del Ministeri d'Afers Exteriors, Lijian Zhao, han propagat falses teories i fake news que el virus s’havia originat als Estats Units.

D’aquesta ocultació ja n’havien informat l’1 de febrer. “Pequín va trigar a compartir dades amb la comunitat internacional, inclosos els experts de l'Organització Mundial de la Salut. L’agència de notícies nord-americana Associated Press, la més gran del món, va publicar aquest dimecres que funcionaris xinesos van retenir informació durant sis dies clau, a l’origen de la pandèmia, “cosa que va permetre que el virus es propagués sense restriccions en un moment crucial”, afegeix el diari.