El 2019 s'han produït importants avenços en la medicina, entre d'altres la consolidació de la teràpia de protons com una alternativa eficaç per combatre diferents tipus de càncer. També anomenada teràpia de feix de protons, és un tipus de radioteràpia en la qual s'utilitza un feix de partícules pesades accelerades d'alta energia, que es dirigeixen a les cèl·lules canceroses amb precisió, i redueixen significativament el dany en el teixit sa més pròxim.

Els estudis semblen demostrar que és més segura i més efectiva que la radioteràpia convencional, ja que pot administrar una dosi alta a una àrea molt específica, amb un impacte mínim en els teixits circumdants. Per dur-la a terme, els especialistes utilitzen el feix de protons d'alta energia en lloc de rajos X, la qual cosa la converteix en la radioteràpia més avançada disponible en l'actualitat, ja que a més d'indolora, no és invasiva.

Teràpia imatge

El cert és que la teràpia amb feix de protons ha estat funcionant des de 1990 als Estats Units, però el seu ús no s'havia estès àmpliament fins ara per l'elevat cost que té. És un tractament adequat per a tumors a prop de parts sensibles del cos. Mentre la radioteràpia tradicional no pot atacar tals tumors perquè pot fer malbé els nervis circumdants, aquella, en ser més específica, es converteix en l'opció més adequada.

Es pot utilitzar, per tant, en els càncers que afecten el cervell, medul·la espinal i sistema nerviós central, cap i coll, nas i ulls, recte i anus, pàncrees, fetge, pulmó, os, teixits tous de la columna vertebral i la pelvis. Això sí, els tumors han de ser sòlids, perquè no pot tractar de forma global els que s'han disseminat a altres parts del cos.

Els centres més prestigiosos en l'ús d'aquesta tècnica es troben als Estats Units, Europa i el Japó. Entre ells, destaquen els noms d'Hokkaido University Hospital, al Japó, o la Clínica Mayo i MD Anderson Cancer Center, als Estats Units.

Els estudis

Durant aquest 2019, s'han presentat diferents estudis en els quals s'ha demostrat l'eficàcia d'aquest tractament, tant en adults com en nens. Per exemple, una investigació publicada a la revista Pediatric, Blood and Cancer va demostrar que els nens que pateixen medul·loblastoma –que és un tipus de tumor cerebral molt comú en els nens–, tenien taxes de supervivència més elevades si feien servir la teràpia de protons, per sobre dels quals van rebre quimioteràpia.

Máquina teràpia

I més recentment, un estudi publicat a la revista JAMA Oncology, i dut a terme a la Facultat de Medicina Perelman de la Universitat de Pennsilvània, ha conclòs que la teràpia de protons comporta un risc significativament menor d'efectes secundaris greus. En concret els redueixen en dos terços, la qual cosa permet que hagin d'estar menys temps hospitalitzats com a conseqüència d'aquests efectes. L'estudi prové de la revisió més gran realitzada fins ara d'aquest tipus entre pacients que van seguir tractaments de quimioteràpia i de teràpia de protons.