L’Hospital de Sant Pau ha presentat els resultats d’un assaig clínic en què 10 pacients malalts de Limfoma de Hodgkin i No Hodgkin que no havien reaccionat a tractaments convencionals i que ara han respost positivament. De fet, la meitat d’ells van veure com el càncer desapareixia completament del seu cos. Els limfomes són un tipus de càncer a la sang que comença a les cèl·lules del sistema limfàtic i pels quals resulta efectiu el tractament amb CAR-T. Els medicaments cel·lulars CAR-T de Sant Pau, un dels dos hospitals de Catalunya autoritzat a fabricar aquest fàrmac, es fabriquen a partir dels limfòcits T del mateix malalt. Un cop extrets aquests limfòcits, que són un tipus de cèl·lula blanca, se’n fa una modificació genètica per incorporar-hi una proteïna que potencia la destrucció del càncer. Aquesta proteïna rep el nom anglès de 'chimeric antigen receptor', i per això el tractament s'anomena CAR-T. Aquestes cèl·lules T es generen després que el pacient hagi patit una infecció d’un patogen per primera vegada i tenen la missió de defensar el cos en cas que aquella mateixa infecció torni a l’atac. Són poc nombroses a l’organisme, però viuen molts anys al nostre cos i són extremadament eficaces.  

Primera fase de l'assaig

El projecte ha estat liderat pel doctor Javier Briones, cap de la Unitat d’Hematologia Clínica de l’Hospital de Sant Pau i director del Grup de recerca d’Immunoteràpia Cel·lular i Teràpia Gènica de l’Institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau, "Seleccionem aquests limfòcits T del mateix pacient i els dotem d'una ‘arma’ perquè, cada vegada que detecti un dels antígens CD30, els que expressen les cèl·lules tumorals del limfoma, les elimini", ha detallat. Així, d'aquesta forma roman en el cos del pacient un “detector i eliminador” de qualsevol cèl·lula del limfoma que tornés a aparèixer: “En definitiva, és la modificació genètica dels limfòcits T del mateix pacient perquè aquests ataquin cèl·lules canceroses", ha afegit. Les seves companyes d’assaig, les investigadores Ana Carolina Caballero, Laura Escribà Garcia i Carmen Álvarez Fernández, han posat l’accent en què ha estat “un camí llarg”. “Hem anat assolint fites com el disseny i la fabricació del medicament o els estudis preclínics. Ara, acabar la fase 1 i comprovar en el primer assaig clínic a Europa per a aquest tipus de limfoma que la meitat dels pacients han aconseguit la remissió completa del càncer, és molt gratificant i motivador”, han afirmat.

En marxa la segona fase

En la fase I de l'assaig, aprovat per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), hi han participat 10 pacients amb limfoma de Hodgkin i limfoma T, refractaris a tots els tractaments convencionals aprovats. Les cèl·lules T de memòria CAR30 (HSP-CAR30), que s'han modificat i reintroduït en el pacient per al tractament d'immunoteràpia, han demostrat tenir “un excel·lent perfil de seguretat” i les dades preliminars de l'estudi mostren a més “una altíssima eficàcia”, ja que un 50% dels pacients van tenir una resposta completa al tractament amb desaparició del limfoma, segons ha informat Sant Pau. Després d'aquests resultats, l'assaig prossegueix en la fase II i els pacients seleccionats ja han començat a rebre el tractament a l'hospital degà de Barcelona.

Des que el 2020 l'Institut de Recerca IIB Sant Pau, en col·laboració amb el Banc de Sang i Teixits de Catalunya, obtingués el certificat de l'AEMPS per a la producció i control de qualitat de medicaments cel·lulars tipus CAR-T, diversos organismes i fundacions han donat suport a aquest projecte de Sant Pau. L'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras ha col·laborat en el projecte amb l'adquisició d'una part important de l'equipament i la provisió de fons per a la producció de fàrmacs per als 10 primers pacients.