El Tribunal Suprem (TS) ha dictaminat que el govern del País Basc pot imposar l’exigència de passaport covid per entrar o participar en certes activitats. Es tracta d'una mesura que ja s'ha adoptat a altres regions de l’Estat espanyol. A Catalunya sense anar més lluny. Però el Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJV) havia tombat la proposta de l'Executiu basc per contenir la pandèmia. 

Aquest dimarts la Sala tercera del Tribunal Suprem ha acordat autoritzar la mesura d’exigir el certificat covid  per accedir a locals de lleure nocturn i restaurants de més de 50 comensals. El tribunal ha considerat que la mesura salvaguarda la vida, fet que està per sobre dels drets en els quals interfereix.

El passat dilluns la Fiscalia del Suprem va fer públic que havia remès a la Secció Quarta de la Sala Contenciosa Administrativa de l'Alt Tribunal el seu informe al respecte en què es posicionava a favor del govern autonòmic en entendre que la mesura és "idònia, necessària i proporcional".

Una situació preocupant al País Basc

La mesura proposada pel govern basc que s'ha acabat trobant amb moltes traves als tribunals, responia a la mala situació epidemiològica del territori. L'exigència del certificat covid responia a la voluntat de contenir la pandèmia. 

Només en les darrere 24 hores Euskadi ha registrat 1.274 nous positius en covid-19, fet que suposa 611 més que la jornada anterior, la taxa d'incidència acumulada en 14 dies per cada 100.000 habitants s'ha elevat 509,75, fet que representa 38 punts més, i són 49 els pacients ingressats a l'UCI, dos més que diumenge, de manera que és "clara la tendència a l'alça" de la pandèmia. 

La consellera de Salut basca, Gotzone Sagardui, ha reconegut que "els indicadors que ens marquen l'evolució de la pandèmia ens mostren que la tendència segueix a l'alça". 

Nova variant

El dictamen arriba quan la situació epidemiològica segueix empitjorant i es descobreix una nova variant del virus, l'òmicron. De la qual encara es desconeixen molts detalls, però els experts d’OMS han demanat anar amb copte amb aquesta mena de covid-19, ja que encara no s'ha pogut estudiar suficient i desconeix part de la seva natura. 

Des del seu descobriment fa uns dies ja s'han notificat casos arreu del món, l'Estat espanyol inclòs. Per ara l'únic cas del qual es té constància s'ha localitzat a Madrid, a l'Hospital Gregorio Marañon.  

 

Imatge principal: Una persona mostra el seu certificat covid, mentre una altra l'escaneja / Europa Press