La trista mort de l'actriu Verónica Forqué ha tornat a posar d'actualitat una realitat cada vegada més patent: els greus problemes de salut mental de la societat actual, que s'han aguditzat després de la pandèmia. Una de les patologies més greus en aquest sentit és la depressió, que afecta milions de persones a tot el món. Les noves tecnologies poden ser un gran aliat per al tractament d'aquells que la pateixen.

L'any passat es van complir 30 anys des que es va publicar el primer article sobre una intervenció digital per al tractament de la depressió. També va marcar un punt d'inflexió sense precedents en la conversió mundial dels serveis de salut mental per oferir disponibilitat digital en resposta a les restriccions provocades per la pandèmia de Covid-19.

Segons l'autor principal d'un estudi sobre això, Isaac Moshe, de la Universitat de Hèlsinki, que analitza l'eficàcia de les intervencions digitals, "és oportú i important preguntar-se fins i tot quin punt són efectives en el tractament de la depressió, si poden proporcionar alternatives viables a la psicoteràpia i quins són els factors clau que moderen els resultats".

La investigació, publicada a la revista Psychological Bulletin, explica que les intervencions digitals generalment requereixen que els pacients iniciïn sessió en un programa de programari, lloc web o aplicació per llegir, veure, escoltar i interactuar amb contingut estructurat com una sèrie de mòduls o lliçons. Les persones sovint reben assignacions de tasques relacionades amb els mòduls i completen regularment qüestionaris administrats digitalment que són rellevants per als problemes que presenten.

Mà finestra

Això permet als metges fer un seguiment del progrés i els resultats dels pacients en els casos en què les intervencions digitals inclouen suport humà. Això sí, és important aclarir que les intervencions digitals no són el mateix que la teleteràpia, que utilitza serveis telefònics o de videoconferència per facilitar la psicoteràpia personalitzada.

Els investigadors van dur a terme una metanàlisi de 83 estudis que van provar aplicacions digitals per al tractament de la depressió, que es remunta a 1990 i en el qual van participar més de 15.000 participants en total, 80% adults i 69,5% dones, principalment amb símptomes de depressió de lleus a moderats. En general, els investigadors van poder comprovar que les intervencions digitals van millorar els símptomes de la depressió sobre les condicions de control, però l'efecte no va ser tan fort com el trobat en una metanàlisi similar de psicoteràpia cara a cara.

Els tractaments digitals que van involucrar un expert, ja sigui en forma de retroalimentació sobre les assignacions o assistència tècnica, van ser els més efectius per reduir els símptomes de la depressió, ja que va augmentar la probabilitat que els participants completessin la intervenció completa, i el compliment de la teràpia està relacionat amb millors resultats.