Malgrat que no en confirma factors de risc específics, el Comitè d'Avaluació de Riscos de l'Agència Europea del Medicament (EMA), sí que accepta una relació entre la trombosi i la vacuna d'AstraZeneca en determinats casos.

Els experts van admetre ahir que els coàguls sanguinis es poden produir a les venes del cervell, el que es coneix com a trombosi del venós cerebral CVST, i a l’abdomen, coneguda com trombosi venosa esplàncnica, i a les artèries, juntament amb nivells baixos de plaquetes sanguínies i, a vegades, sagnats.

A partir d'aquí, què hem de fer? L'EMA recomana prevenció i informació dirigida a dos segments: el pacient que es vacuna i el professional sanitari que l'atén. A més, recorda que les seves recomanacions són "la base sobre la qual els estats membres de la UE dissenyaran i implementaran les seves pròpies campanyes nacionals de vacunació".

Per tant, remet la decisió final a cadascun dels països "en funció de les seves necessitats i circumstàncies nacionals, com ara les taxes d'infecció, les poblacions prioritàries, la disponibilitat de vacunes i les taxes d'hospitalització".

Què ha de tenir en compte la persona que es vacuna?

Noruega va ser el primer país que va desenvolupar un informe per a la seva ciutadania advertint dels efectes que s'han de controlar posteriors a la vacuna d'AstraZeneca. Similars als que va presentar aquest país escandinau, l'EMA detalla els següents punts i demana un "tractament mèdic immediat i d'urgència per evitar complicacions" si es percep:

  • falta d'alè
  • dolor al pit
  • inflamació de les cames
  • dolor abdominal persistent 
  • símptomes neurològics, com ara mals de cap greus i persistents o visió borrosa
  • petites taques de sang sota la pell més enllà del lloc de la injecció

Aquests efectes han de ser revisats durant les setmanes posteriors, com a mínim quinze dies, ja que "la majoria de casos analitzats s'han produït dues setmanes després" a la inoculació de la primera dosi. I, de moment, subratllen que tenen "una experiència limitada" sobre els efectes de la segona.

Què han de saber els professionals sanitaris?

L'EMA conclou que la vacuna pot desencadenar una resposta immune que condueix a un trastorn atípic induït per l’heparina com a trombocitopènia. En aquest moment, no és possible identificar factors de risc específics, però sí que demana una estreta col·laboració amb els professionals que porten a terme la vacunació:

  • Han d’estar atents als signes i símptomes de tromboembolisme i trombocitopènia perquè puguin tractar ràpidament les persones afectades.
  • Els professionals sanitaris han de dir a les persones que reben la vacuna que han de buscar atenció mèdica si es desenvolupen:
    • símptomes de coàguls sanguinis, com dificultat per respirar, dolor al pit, inflor de cames, dolor abdominal persistent
    • símptomes neurològics com mals de cap greus i persistents i visió borrosa
    • petèquies, petits punts de sang cutanis, més enllà del lloc de la vacunació al cap d’uns dies.

El passat 22 de març, el Comitè va dur a terme una revisió en profunditat de 62 casos de trombosi venosa cerebral i 24 casos de trombosi d'abdomen a la base de dades de seguretat de fàrmacs de la UE, 18 dels quals van resultar mortals. A partir d'aquí i les reclamacions dels Estats membres, l'EMA va decidir revisar-ho i concloure, de moment, aquest informe.

Foto de portada: Una dona rep una vacuna al Centre Cultural Miguel Delibes de Valladolid, a Castella i Lleó, just abans que se suspengués de forma temporal.