L'Organització Mundial de la Salut prediu que per a 2020 més de 579 milions de persones al món patiran artrosi, una malaltia degenerativa que consisteix en un desgast del cartílag articular. Dins dels diferents tipus que es poden patir, es troba el de genoll, que és bastant comú.

El dolor d'artrosi pot començar de forma sobtada, però després se sol desenvolupar lentament. Al principi, es pot notar dolor al matí o després d'haver estat inactiu per un temps. Poden fer mal els genolls en pujar les escales, en posar-se dempeus des d'una posició establerta o en agenollar-se i fins i tot en fer un tomb llarg. Alguns poden sentir-ho quan canvia el temps i es torna més humit. El cas és que el mal de genoll és un dels primers símptomes de l'artrosi.

Dolor genoll

El segon més comú és l'aparició d'inflor o hipersensibilitat a la zona. Pot deure's a la formació d'esperons ossis (osteofitos) o fluids addicionals i, generalment, sol ser més pronunciada després d'un llarg període d'inactivitat, com en despertar-se al matí. La pell del genoll es torna vermella i se sent calenta al tacte. Amb el temps, es pot experimentar inflamació crònica del genoll que no millora amb medicaments antiinflamatoris.

Un altre símptoma és el bloqueig. Amb el pas del temps, els músculs del genoll poden debilitar-se i tota l'estructura articular pot tornar-se inestable. La debilitat general del genoll pot fer que aquesta cedeixi o es doblegui. La unió també pot enganxar-se o bloquejar i no es pot doblegar o redreçar bé. També és típic sentir sons de cruixits o esclats, o un grinyolar als genolls en moure's. Aquests símptomes solen passar quan s'ha perdut part del cartílag llis que permet el rang del moviment suau. L'artrosi torna les superfícies rugoses i els esperons ossis es freguen entre si mentre es mouen les articulacions.

Tots aquests símptomes provoquen que les articulacions del genoll no llisquin com ho haurien de fer, cosa que dificulta o impossibilita els moviments simples. Per això és comú que no es pugui fer tot el rang de moviment en pujar escales o fer qualsevol tipus d'exercici físic.

Molèstia genoll

A mesura que l'artrosi empitjora, es fa més difícil que les articulacions funcionin normalment. Això provoca que cada vegada sigui més difícil realitzar les tasques quotidianes i, si no es tracta adequadament, pot impedir seriosament de caminar. Per aquesta raó, el més aconsellable és anar a l'especialista quan es produeixin tots aquests símptomes per evitar un deteriorament massa ràpid d'aquesta zona del cos.