La depressió és una de les malalties amb més incidència en els nostres temps. Segons l'OMS, afecta uns 300 milions de persones a tot el món, però falta per valorar l'impacte de la pandèmia en les nostres vides, amb la qual cosa les xifres són molt més grans. Les implicacions en el dia a dia d'una persona que el pateix són importants, alterant molts factors en la seva vida. Alguns d'ells insospitats. És el cas dels ronyons.

Un equip de científics de la Universitat Mèdica del Sud a la Xina ha dut a terme l'estudi Depressive symptons linked to rapid kidney function declini (Símptomes depressius units a una ràpida caiguda de la funció renal), en el que s'ha analitzat el cas d'un grup d'adults amb funció renal normal. Aquells que tenien símptomes depressius freqüents eren més propensos a experimentar posteriorment una ràpida disminució de la funció renal.

Investigacions anteriors ja havien trobat un vincle entre els símptomes depressius i el ràpid deteriorament de la funció renal en pacients amb malaltia renal crònica (ERC). Per buscar un vincle potencial en adults amb funció renal normal, també l'equip d'investigadors, dirigit per Xianhui Qin, de l'Hospital Nanfang, va realitzar un seguiment a un total de 4.763 persones amb ronyons sans.

Al començament de l'estudi, el 39% dels participants presentava símptomes depressius elevats i, durant una mitjana de seguiment de 4 anys, 260 participants (el 6%) van experimentar un ràpid deteriorament de la funció renal.

Hi va haver una associació significativa entre els símptomes depressius a l'inici de l'estudi i la ràpida disminució de la funció renal durant el seguiment. Els participants amb símptomes depressius freqüents tenien 1,4 vegades més probabilitats d'experimentar una disminució ràpida de la funció renal que els participants amb símptomes depressius poc freqüents, després dels ajustaments.

Treballador deprimitLa presència de símptomes depressius predisposen de forma destacada a tenir problemes renals

"L'ERC és un factor de risc principal per a les malalties cardiovasculars, la insuficiència renal i la mortalitat a tot el món. Per tant, la identificació de factors de risc més modificables pot reduir possiblement l'enorme càrrega de l'ERC i les seves complicacions relacionades en portar a la detecció i prevenció primerenques", assegura el Dr. Qin.

"El nostre estudi demostra que els símptomes depressius alts s'associen significativament amb una disminució ràpida de la funció renal entre els adults xinesos amb funció renal normal", afegeix el Qin.

Si es confirmen més investigacions sobre això, es pot consolidar aquesta evidència, i es poden realitzar seguiment per a la detecció de símptomes depressius i d'aquesta forma dur a terme les intervencions psicosocials necessàries per millorar la prevenció de la malaltia renal crònica. Una perspectiva diferent però que pot ser molt útil per prevenir un altre tipus de trastorns en el futur.