Amb el confinament, una de les preocupacions que han transmès els metges és la possible falta de vitamina que poden tenir amplis sectors de la població. I, encara que les sortides permeses poden ajudar a alleujar aquesta situació, el nostre nivell d'exposició a la llum solar continua sent encara molt més baix del que és normal.

La vitamina D és extremadament important per al funcionament dels òrgans del cos. La millor manera de sintetitzar-la és a través de l'exposició al sol, i a través de certs aliments com el peix gras i els productes lactis fortificats. La ingesta diària recomanada (IDR) generalment és del voltant de 400–800 UI, encara que hi ha una certa controvèrsia perquè part de la comunitat científica assegura que aquestes xifres són superiors.

La veritat és que la deficiència de vitamina D és molt comuna. S'estima que al voltant de mil milions de persones a tot el món tenen baixos nivells d'aquesta vitamina en el seu organisme. I el més negatiu és que la majoria no s'adonen que són deficients, ja que els símptomes són generalment subtils. Aquests són alguns d'ells:

Emmalaltir molt sovint

Una de les funcions més importants de la vitamina D és reforçar el sistema immunològic. De fet, interactua directament amb les cèl·lules responsables de combatre les infeccions. Per això, davant de la seva deficiència, és normal patir de regularment patologies com refredats, bronquitis o pneumònia.

Niño malalt

Fatiga i cansament

Tot i que es tracta d'una simptomatologia comuna en diverses patologies, la veritat és que la deficiència de vitamina D en pot ser una. Algunes persones que tenen aquesta falta de vitamina D presenten fatiga crònica i mals de cap.

Dolor ossi i lumbar

Diversos estudis han relacionat aquestes dues afeccions amb la manca de vitamina D a la sang. Es calcula que les persones que presenten aquesta circumstància tenen gairebé el doble de probabilitats d'experimentar mal d'ossos a les cames, costelles o articulacions en comparació amb aquells amb nivells sanguinis en el rang normal.

Depressió

La falta de vitamina D també pot provocar un estat anímic deprimit. De fet, també s'ha demostrat que administrar vitamina D ajuda a millorar els símptomes de depressió, inclosa la depressió estacional.

Mala cicatrització de ferides

La curació lenta de les ferides és un altre signes que pot alertar que els nivells de vitamina D són massa baixos. Pel que sembla, la vitamina augmenta la producció de determinats compostos que són crucials per formar una nova pell com a part del procés de curació de ferides.

Ferida

Pèrdua de densitat òssia

La vitamina D té un paper essencial en l'absorció de calci i el metabolisme ossi. Moltes persones grans a qui se'ls diagnostica pèrdua òssia solen presentar deficiència a la vitamina D.

Pèrdua de cabells

Quan hi ha una pèrdua de cabells greu, pot ser per una deficiència de nutrients i en concret de vitamina D. A més, la manca d'aquesta vitamina està relacionada segons alguns estudis amb l'alopècia areata, una malaltia que consisteix en la pèrdua del cabells en una zona focalitzada del cos.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat