La visió borrosa, poc clara i desenfocada és un problema de la vista bastant comuna i en la major part de les ocasions no és indicatiu de res d'especial gravetat, més enllà de la necessitat d'unes ulleres, una migranya o una conjuntivitis. Tanmateix, existeixen casos en els quals sí que pot ser indici d'una mica més important, per això en qualsevol cas és necessari anar al metge. Aquestes són les raons més comunes per les quals podria presentar-se aquesta situació.

Necessitat d'ulleres

La miopia, la hipermetropia i l'astigmatisme són errors de refracció i són les causes més comunes de visió borrosa. Es produeixen quan la corba de l'ull s'interposa al camí de la llum que s'enfoca directament a la retina. Encara que estan molt estesos, els errors de refracció poden ser molt fàcils de corregir. En la majoria dels casos, es corregeix amb ulleres o lents de contacte i amb la cirurgia amb làser que pot canviar permanentment la forma de la còrnia per corregir el problema en algunes persones.

Presbícia

La presbícia també és un error de refracció, però que afecta la majoria de les persones després dels 40 anys i se sol descobrir quan costa molt llegir revistes o llibres de prop. Igual com amb altres errors de refracció, les ulleres, les lents de contacte i la cirurgia són la solució.

Conjuntivitis

La conjuntivitis generalment és causada per un adenovirus, causants també del refredat comú, la bronquitis o el mal de coll. Encara que no sol ser greu, es propaga amb molta facilitat entre les persones. Sol desaparèixer en una o dues setmanes sense tractament, però si té símptomes greus, és millor anar a l'especialista.

Conjuntivitis

Dormir amb les lents de contacte posades

Les lents de contacte són molt útils, però si s'utilitzen correctament, poden provocar problemes. Dormir amb elles pot augmentar el risc que creixin microorganismes que causin úlceres corneals.

Herpes ocular

La queratitis per herpes és una infecció de l'ull causada pel virus de l'herpes. Pot contreure's simplement tocant un herpes labial als llavis i després tocant els ulls. Els bacteris i els fongs que s'obren pas després d'una lesió a l'ull també poden causar una infecció. Els tractaments com les gotes per als ulls i els medicaments (com els antibiòtics per a les infeccions bacterianes) generalment ajuden, però el millor mètode de protecció contra les infeccions oculars és la prevenció.

Cataractes

Aproximadament, la meitat de les persones majors de 75 anys pateixen cataractes, que es produeixen quan el cristal·lí a la part frontal de l'ull es torna borrós i bloqueja la llum que intenta arribar a la retina. Les cataractes solen tardar a desenvolupar-se i no provoquen cap dolor ni altres símptomes. Quan creixen i interfereixen amb la visió sovint es tracten amb cirurgia per treure el cristal·lí fet malbé i reemplaçar-lo per un de plàstic transparent.

Diabetis

La diabetis tipus 1 o tipus 2 no diagnosticada o sense controlar corre el risc de provocar una retinopatia diabètica, que es produeix quan els vasos sanguinis fets malbé tenen fugues o creixen vasos sanguinis addicionals a la part posterior de l'ull i comencen a sagnar.