El 2020, i el que portem d'entrada del 2021, ha estat un any de solitud per a moltes persones, que han hagut de quedar-se a les seves cases i de deixar de relacionar-se amb familiars i amics. Però n'hi ha alguns que el porten millor que d'altres la solitud i pel que sembla, tot té a veure amb l'estructura cerebral.

Un estudi publicat a la revista Nature mostra una espècie de firma al cervell de les persones solitàries que les distingeix de manera fonamental, segons les variacions en el volum de diferents regions del cervell, així com també segons la forma en què aquestes regions es comuniquen entre si a través de les xarxes neuronals.

CervellEl descobriment d'una espècie de firma al cervell pot servir d'ajuda per a les persones solitàries

La investigació

Els científics que van participar en l'estudi van examinar mitjançant ressonància magnètica els cervells i la genètica d'aproximadament 40.000 adults de mitjana edat i grans del Regne Unit, per posteriorment comparar els resultats amb avaluacions psicològiques que es van fer a aquestes mateixes persones en qui se li preguntaven qüestions sobre la solitud que sentien en les seves vides.

Els experts van trobar diverses diferències al cervell de les persones solitàries. Aquestes manifestacions cerebrals es van centrar en el que es diu la xarxa predeterminada: un conjunt de regions cerebrals involucrades en pensaments interns com recordar, planificar el futur, imaginar i pensar en els altres.

Les xarxes predeterminades de les persones més solitàries –i per tant, que patien menys aquesta situació de solitud– estaven connectades amb més força i, sorprenentment, el seu volum de matèria grisa a les regions de la xarxa predeterminada era més gran. La solitud també es va correlacionar amb diferències al fòrnix, un feix de fibres nervioses que transporta senyals des de l'hipocamp a la xarxa predeterminada. En persones solitàries, l'estructura d'aquest tracte de fibra es va conservar millor.

És l'ús d'aquesta xarxa predeterminada és la que ens permet recordar el passat, imaginar el futur o reflexionar sobre el present. El fet de què l'estructura i funció d'aquesta xarxa s'associï positivament amb la solitud pot deure's que les persones solitàries són més propenses a utilitzar la imaginació, els records del passat o les esperances en el futur per superar el seu aïllament social.

Jove sol|nomésLa solitud, a més de ser un sentiment, es tracta d'un problema greu de salut

"En absència de les experiències socials desitjades, els individus solitaris poden estar predisposats cap a pensaments dirigits internament, com recordar o imaginar experiències socials. Sabem que aquestes capacitats cognitives estan condicionades per les regions cerebrals de la xarxa predeterminada", asseguren els científics de la Universitat McGill que han participat en l'estudi.

La solitud és un problema de salut important, i estudis anteriors han demostrat que les persones grans que experimenten solitud tenen un risc més gran|important de deteriorament cognitiu i demència. Comprendre com es manifesta la solitud al cervell podria ser clau per prevenir malalties neurològiques i desenvolupar millors tractaments.